Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Kaksikymmentäyhdeksän

Kategoria:

Tämä peli on erinomaista päässälaskun harjoitusta lapsille, jotka ovat juuri aloittaneet koulunkäyntinsä. Peliin tarvitaan normaali 52 kortin pakka. Jos pelaajia on kolme, poistetaan yksi kymppi, jos pelaajia on viisi, poistetaan pakasta kaksi kymppiä. Jos pelaajia on kuusi tai kahdeksan, poistetaan kaikki kympit. Mutta jos pelaajia on seitsemän, poistetaan kolme kymppiä.

Korttien arvot ja jakamiset

Tässä pelissä muut kortit ovat arvoltaan numeroarvonsa mukaisia, mutta kaikki kuvakortit (ja myös ässät) ovat vain yhden pisteen arvoisia.

Kortit jaetaan yksitellen tasan pelaajien kesken.

Pelin kulku

Tarkoituksena on saada mahdollisimman monta tikkiä, jotka jokainen tuovat pisteen.

Jakajan vasemmalla puolella oleva aloittaa panemalla yhden kortin pöydälle, ja sanomalla sen lukuarvon. Seuraava panee toisen kortin sen päälle ja sanoo nyt kortien lukuarvon summan. Kolmas jatkaa. Se, joka panee pöydälle kortin siten, että summaksi tulee tasan 29, saa kaiki pelatut kortit (eli tikin).

Sellaista korttia ei saa löydä, että summa nousee yli 29. Jos kaikki kädessä olevat kortit ovat liian suuria, on sanottava ”pas”, jolloin seuraava pelaaja jatkaa. Jos kukaan ei enää pysty jatkamaan eikä saamaan summaa tasan 29:ään, päättyy peli. Kädessä olevia kortteja ei oteta huomioon. Tikkien lukumäärä ratkaisee voiton.

Tikkien kortit panee jokainen eteensä nippuihin.

Esimerkki

Jussi on etumies ja lyö viitosen. Elina on seuraava, ja hän lyö seitsikon ja sanoo: ”kaksitoista”. Maija laittaa rouvan ja sanoo: ”kolmetoista”. Pekka jatkaa yhdeksiköllä ja sanoo: ”kaksikymmentäyhdeksän” ja ottaa tikin. Mutta nyt hänellä ei sitä ole, ja niin hän panee kuninkaan ja sanoo: ”kaksikymmentäkolme”. Elinalla on kuutonen, hän lyö sen, sanoo ”kaksikymmentäyhdeksän”, ja saa tikin. Sitten hän aloittaa seuraavan tikin.

Pelaajien määrä: 2-8.