Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Amerikkalainen visti

Kategoria:

Vistin nimi juontuu englannin kielen sanasta whisk — pyyhkiä pois (kortit pöydältä), mutta myöhemmin pelin nimi on yhdistetty sanaan whist (suomeksi: hiljaa), sillä pelaajien ympärillä ei saa hälytä. Nimensä mukaisesti visti on alkuaan englantilainen korttipeli. Siitä on olemassa sekä kahden että kolmen hengen pelin muunnelmat, vaikka se on varsinaisesti neljän hengen puoluepeli. Vististä on kehitetty myös Suomessa nykyäänkin harrastettu skruuvi.

Amerikkalaista vistiä pelataan puolue- eli joukkuepelinä. Siinä käytetään 52 kortin pakkaa, jossa korttien arvojärjestys on tavanomainen; ässä on korkein.

Kahden korkeimman kortin nostajat pelaavat yhdessä kahden pienemmän kortin nostajia vastaan ja istuvat vastakkain. Pienimmän kortin nostaja jakaa yksitellen kaikki kortit. Viimeinen kortti, joka kuuluu jakajalle, käännetään näkyviin ja se osoittaa valtin. Kortti jää kuitenkin pöytään, kunnes jakaja on saanut ensimmäisen tikin.

Pelin kulku

Tarkoituksena on saada omalle puolelle vähintään seitsemän tikkiä.

Jakajan vasemmalla puolella oleva pelaaja aloittaa ensimmäisen tikin. Jokainen lyö siihen kortin vuorollaan. Maata on tunnustettava. Ellei maata ole, saa joko lyödä valtin tai heittää pois jonkun muun haluamansa kortin. Tikin saa se, joka on lyönyt korkeimman kortin pelattua maata, tai korkeimman valtin. Tikin saaja aloittaa seuraavan tikin. Vastapelaajien tikit kootaan yhteen, kuvapuoli ylöspäin.

Pisteiden laskeminen

Seitsemännestä tikistä saa yhden pisteen ja jokaisesti seuraavasta samoin yhden. Jos puolue (joukkue) saa esimerkiksi yhdeksän tikkiä, saa siitä kolme pistettä.

Erä päättyy, kun jompikumpi puolue saa seitsemän pistettä. Jako pelataan kuitenkin loppuun, joten pistemäärä voi olla enemmänkin kuin seitsemän. Hävinnyt puoli häviää pistemäärien erotuksen.

Pelaajien määrä: 4.