Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Chemin-de-fer (rautatie)

Kategoria:

Tämä baccaratin muunnelma on maailman suosituimpia korteilla pelattavia uhkapelejä. Yksi pelaaja kerrallaan pelaa kaikkien puolesta, ja jokainen pelaaja on vuorollaan pankkiirina. Pienin pelaajamäärä on kolme, eikä periaatteessa ylärajaa ole, mutta parhaimmillaan Chemin-de-fer, eli tuttavallisemmin chemmy, on 5–8 pelaajan kesken. Pelaajat istuvat pöydän ympärillä, joskin myös ulkopuoliset voivat osallistua peliin asettamalla panoksensa mukaan.

Pankkiiri valitaan korttia nostamalla. Pankkiiri saa itse määrätä alkupanoksensa suuruuden.

Usein käytetään kuutta korttipakkaa, jotka sekoitetaan hyvin ja nostetaan. Pakan päältä lasketaan seitsemän korttia, sitten niistä päällimmäinen käännetään oikeinpäin, ja kortit siirretään pakan alle.

Käytettyjä kortteja varten tarvitaan esimerkiksi jemma eli kori tai lokero.

Jokainen pelaaja pelaa vuorollaan pankkiiria vastaan. Pankkiiri jakaa ensin yhden kortin pelaajalle, sitten yhden itselleen, ja jälleen yhden pelaajalle ja yhden itselleen. Kummallakin on oikeus ostaa vielä yksi kortti.

Korttien arvot

Korttien arvot ovat samat kuin baccaratissa: kuvakortit ja kympit ovat nolla pistettä, muut kortit pistearvonsa mukaisia. Tarkoituksena on päästä, kuten baccaratissa, mahdollisimman lähelle lukua yhdeksän. Jos summa nousee yli 10:n, poistetaan luvun ensimmäinen numero. Siten esimerkiksi luku 17 on seitsemän pistettä, sillä ykkönen poistetaan edestä.

Panokset on asetettava ennen korttien jakamista, ja korkeimman panoksen asettaja tavallisesti saa pelata. Muut ovat mukana panoksellaan. Jos pelaaja sanoo ”banco”, hän pelaa yksin koko pelikassaa vastaan. Jos pelaaja on hävinnyt bancon, ei hän saa toista kertaa peräkkäin pelata bancoa.

Pelin kulku

Pelaaja katsoo korttinsa. Mikäli hänellä on kahdeksan tai yhdeksän, hän kääntää korttinsa näkyviin ja voittaa, paitsi jos pankkiirin peli on yhtä hyvä. Pankkiiri ei tällöin saa ostaa uutta korttia.

Pelaaja voi pyytää kortin lisää ellei hän ole tyytyväinen kortteihinsa. Kolmannen kortin hänelle antaa pankkiiri oikeinpäin. Kummassakin tapauksessa on pankkiirilla oikeus ottaa kolmas kortti, tai olla ottamatta.

Voittaja on se, jonka pelin arvo on lähempänä yhdeksää. Jos pistemäärä on sama, pelataan uudelleen, mutta myös pelaajalla on oikeus ottaa panoksensa pois tai muuttaa sen suuruutta.

Pankkiiri maksaa pelaajien voitot istumajärjestyksessä, ja hän vastaa häviöstään vain pelikassallaan.

Todennäköisyystaulukko

Pankkiirin etuna on, että hän saa nähdä vastustajalle antamansa kolmannen kortin. Sen perusteella hän voi päättää, ottaako yhden kortin lisää vai ei. Matemaattisiin todennäköisyyslaskelmiin perustuva taulukko siitä, miten pankkiirin pitäisi kulloinkin menetellä, näkyy tässä alapuolella.

Pankkiirin oma peliOtettava lisää,
os pelaajalle annettu 3. kortti on
Tyydyttävä peliin,
jos pelaajalle annettu 3. kortti on
00, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 
10, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 
20, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 
30, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 88
42, 3, 4, 5, 6, 70, 8, 9
55, 6, 70, 1, 2, 3, 8, 9
66, 70, 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9
7 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Vaikka pelaajalle annettua korttia ei olisi taulukossa mainittu, silloin on matemaattisesti samantekevää kummin päin pankkiiri menettelee. Nämä tapaukset ovat seuraavat:

  • pankiirin peli on kolme, pelaaja saa yhdeksän
  • pankkiirin peli on neljä, pelaaja saa ykkösen
  • pankkiirin peli on viisi, pelaaja saa nelosen

Saattaa herättää ihmetystä, että pankkiirin on tyydyttävä kolmen arvoiseen peliin, jos pelaajan kolmas kortti on kahdeksan. Tälle on selitys: jos pelaajan peli on parantunut, on hänellä silloin kahdeksan tai yhdeksän, joten mahdollisuus pelin voittamiseen on pieni. Mutta jos pelaajan peli on mennyt yli, voittaa pankkiiri kolmosellaan tai pahimmassa tapauksessakin saa tasapelin — jos pelaaja on ostanut kortin viiden pisteen arvoiseen peliin.

Vastaava tilanne on, mikäli pankkiirilla on kuutonen ja hän antaa pelaajalle kuutosen tai seitsikon. Silloin hänen on otettava yksi kortti lisää. Tämäkin on helppo ymmärtää: ellei pelaajan peli ole mennyt yli, on hänen pelinsä parempi kuin kuutonen. Jos taas peli on mennyt yli, on hänellä vain nolla tai ykkönen, ja sen saa pankkiirikin helposti.

Pankkiiri voi toki tehdä ratkaisunsa itsenäisesti, yllä olevasta taulukosta välittämättä, luottaen tuuriin.

Pankkiirin vaihtuminen

Kun pankkiiri menettää pelikassansa, siirtyy pankinpitovuoro seuraavalle pelaajalle, joka sitten saa asettaa haluamansa suuruisen pelikassan. Kortteja ei sekoiteta välillä, vaan peliä jatketaan samalla pakalla.

Kun tullaan pakassa olevaan käännettyyn korttiin, se pannaan syrjään käyttämättömänä. Kierros pelataan loppuun tavalliseen tapaan. Jäljellä olevat kuusi korttia riittävät siihen. Kun pakka loppuu, sekoitetaan uusi pakka, ja sama pankkiiri jatkaa.

Pankkiiri saa koska tahansa pelin aikana luovuttaa pankinpidon seuraavalle ja ottaa pelikassan haltuunsa. Tässä tapauksessa pankinpito-oikeuden saa se pelaaja, joka asettaa yhtä suuren pelikassan. Jos useat haluavat ryhtyä pankkiiriksi, ratkaisee se, kuka olisi lähinnä vuorossa. Jos puolestaan käy niin, ettei kukaan halua pankkiiriksi, kaupataan pankinpito-oikeus huutokaupalla eniten tarjoavalle.

Jos pelaaja sanoo ”banco”, saa hän pelata mieleisellään tavalla — paitsi jos hän pelaa kaikkien puolesta, on hänen aina otettava lisää, jos pelin arvo on 0–4, tai sitten tyydyttävä tilanteeseen jos pelin arvo on kuusi tai seitsemän, ja jos pelin arvo on viisi, hän saa menetellä kummalla tavalla haluaa.

Pelaajien määrä: 3 tai useampi.