Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Eurooppalainen rommi

Kategoria:

Eurooppalaisessa rommissa käytetään 52 kortin pakkaa, ja yhtä jokeria, kun pelaajia on alle kuusi. Kuningas on korteista suurin, ässä pienin. Jokeri kelpaa minkä tahansa kortin tilalle. Jos pelaajia on vähemmän kuin kuusi, käytetään kahta pakkaa, jotka sekoitetaan yhteen. Jos pelaajia on 6–9, käytetään kolmea pakkaa, ja jos pelaajia on 10–12, tarvitaan neljäskin pakka. Viimeksi mainitussa tapauksessa on siis neljä jokeria mukana.

Tarkoituksena on päästä eroon korteista muodostamalla niistä vähintään kolmen perättäisen samaa maata olevan kortin käsittäviä sarjoja. Kolme tai neljä samanarvoista korttia ei kelpaa pöytäykseksi.

Jakaminen

Pienimmän kortin nostanut jakaa, yhden kerrallaan, myötäpäivään, yhteensä 15 korttia kullekin pelaajalle. Loput kortit laitetaan umpipakaksi pöydälle ja päällimmäinen käännetään avopakan pohjakortiksi.

Pelin kulku

Etumies aloittaa ottamalla joko umpipakan tai päällimmäisen kortin. Hänen vuoronsa päättyy yhden kortin lyömiseen avopakkaan.

Avopakan alla olevat kortit evitä saa näkyä. Peli jatkuu samalla tavoin, ja jos umpipakka loppuu, käännetään avopakka uudeksi umpipakaksi.

Kun jonkun pelaajan kaikki 15 korttia muodostavat yhdistelmiä, hän lyö korttikätensä pöytään. Yhdistelmiä ei saa pöydätä vähitellen. Voittaja on se, joka pöytää korttinsa ensimmäisenä.

Pisteiden laskeminen

Pisteiden laskemisessa käytetään tavallisesti pelimerkkejä. Voittaja saa jokaiselta pelaajalta yhden pelimerkin, sekä lisäksi jokaisesta jokerista yhden pelimerkin. Jos hän voittaa ilman ainuttakaan jokeria kädessään, hän saa jokaiselta pelaajalta 10 pelimerkkiä. Sama juttu koskee tapausta, että hän voittaa nostamatta ainoatakaan korttia. Jos hän on nostanut vain yhden kortin, hän saa viisi pelimerkkiä jokaiselta.

Muunnelmia

Voidaan sopia, että ässät ovat samalla kertaa sekä pienimpiä että korkeimpia kortteja. Silloin sarja K, Ä, 2 on mahdollinen.

Voidaan myös sopia, että kaikki kakkoset ovat jokereita. Silloin kakkosista saa yhden pelimerkin ja jokereista kaksi pelimerkkiä.

Pelaajien määrä: 2-12.