Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Fan-tan

Kategoria:

Fan-tanista käytetään eri puolilla Suomea nimitystä Seiska, Kiusa, joskus myös Pihistys. Pelillä ei sen kiinankielisestä nimityksestä huolimatta ole mitään tekemistä kiinalaisen fan-tanin kanssa, sillä se on uhkapeli, ja tämä versio on taitoa vaativa seurapeli. Tässä korttipelissä voi olla mukana samanaikaisesti jopa kahdeksan pelaajaa. Parhaimmillaan se on kuitenkin 4–5 pelaajan kesken.

Kortit

Peliin tarvitaan yksi 52 kortin pakka. Siinä kuningas on korkei ja ässä pienin.

Tarkoituksena on päästä korteista eroon rakentamalla seitsikoista ylös- tai alaspäin sarjat perättäisin maata olevin kortein.

Jakaminen

Korkeimman pelikortin nostanut jakaa kaikki kortit yhdellä kertaa. Ei ole merkitystä, menevätkö kortit tasan.

Pelin kulku

Etumies aloittaa. Mikäli hänellä on jokin seitsikko, hänen on lyötävä se pöytään kuvapuoli ylöspäin. Ellei hänellä ole sellaista, hänen on passattava. Siten vuoro menee seuraavalle pelaajalle. Jos pöydässä on jo seitsikko, silloin sen toiselle puolelle voi panna samaa maata olevan kutosen, ja toiselle kahdeksikon. Niiden päälle voi jatkaa rakentamista — kahdeksikosta kuninkaaseen ja kuutosesta alas aina ässään saakka.

Kukin pelaaja saa lyödä vain yhden kortin kerrallaan. Ellei korttia voi lyödä, joutuu passaamaan.

Pelissä on hauskinta silloin jos mukana on pelimerkkejä. Silloin jokainen laittaa aluksi yhden pelimerkin kassaan. Pelaajat, jotka ovat saaneet jaossa vähemmän pelikortteja, joutuvat panemaan kassaan kaksi pelimerkkiä. Aina kun pelaaja passaa, hän joutuu maksamaan siitä kassaan yhden pelimerkin.

Lopulta pelin voitto menee sille, jolta kortit loppuvat ensimmäisenä. Hän saa palkinnoksi koko pelikassan, sekä jokaiselta pelaajalta niin monta pelimerkkiä kuin heillä on kortteja kädessään.

Fan-tanin säännöt

On pakko pöydätä jos vain voi. Tämän säännön rikkomisesta pitää maksaa sakkoa kolme pelimerkkiä — se menee kassan. Jos joku passaa vaikka hänellä on seiska kädessään, hänen on maksettava viisi pelimerkkiä niille pelaajille, joilla on kyseistä maata kuutonen tai kahdeksikko kädessään.

Pelivinkkejä

Fan-tanissa on koetettava ennen muuta lyödä kädessä olevat peräkkäiset kortit, sillä se vie muilta pelaajilta mahdollisuuksia. Sarjan viimeistä korttia on pyrittävä säästämään mahdollisimman pitkään.

Ellei voi pöydätä sellaista korttia, johon pääsee itse jatkamaan, on pöydättävä joko mahdollisimman suuri tai mahdollisimman pieni korti.

Pelaajien määrä: 2-8.