Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Hämäysseis

Kategoria:

Seis-pelin muunnelma vastaa säännöiltään tavallista Seis-peliä lukuunottamatta sitä, että loput kortit pannaan pöydälle umpipakaksi. Erona on myös se, ettei tässä pelissä tarvitse näyttää pöytään lyömäänsä korttia. On siis oikeus valehdella — toisilla on myös oikeus ”katsoa”.

Pelin kulku

Etumies aloittaa lyömällä kortin pöytään urin, ja sanoo, mikä kortti se on. Seuraava pelaaja yrittää kaataa sen samoin kuin Seis-pelissä, mutta sillä erotuksella, että kortti lyödään pöytään nurinpäin. Jos joku haluaa tarkastaa, ettei pelaaja ole hämännyt, on hänen sanottava ääneen ”tahdon nähdä”. Hämäyksen paljastuessa joutuu rangaistukseksi ottamaan kolme korttia umpipakasta. Toisaalta jos asianomainen ei olekaan hämännyt, joutuu katsoja ottamaan kolme korttia umpipakasta. Kun umpipakka on loppunut, joutuu nämä rangaistuskortit ottamaan toisen pelaajan, katsojan, tai hämääjän, kädestä.

Pisteiden laskeminen

Pelissä voidaan käyttää pelikassaa kuten Seis-korttipelissä, tai voidaan laskea pisteet. Viimeksi mainitussa vaihtoehdossa käytetään laskuperusteena pelikorttien pistearvoja, jonka mukaan ässät ja kuvakortit ovat 10 pistettä ja muut pistearvonsa mukaisia. Jokaisen kierroksen jälkeen lasketaan kädessä olevien korttien pisteet. Ne sitten merkitään kirjanpitoon. Pelin voittaa se, joka jää viimeisenä alle 100 pisteen rajan.

Pelaajien määrä: 3-7.