Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Hampurin pörssi

Kategoria:

Peli on puhdas arpajaispeli. Hampurin pörssissä yksi pelaajista on pankkiiri ja hän pelaa kaikkia muita vastaan. Pelissä käytetään kahta korttipakkaa. Toisesta pakasta jaetaan pelaajille kortteja, ja pelaajat asettavat niille panoksensa.

Jokainen pelaaja saa niin monta korttia kuin haluaa. Jokaiselle on asetettava panos, mutta niiden ei tarvitse olla samansuuruisia.

Kun kortit on jaettu, ja panokset asetettu, pankkiiri asettaa toisesta korttipakasta neljä korttia riviin eteensä. Ne pelaajat, joilla on panoksia samoilla korteilla, saavat ottaa panoksensa takaisin, mutta eivät voita mitään.

Pankkiiri kääntää sitten toiset neljä korttia. Ne, joilla on samoja kortteja, saavat niillä olevaa panostaan vastaavan voiton pankilta. Seuraavaksi käännetään taas neljä korttia. Niitä vastaaville korteille kuuluu panoksen kaksinkertaista määrää vastaava voitto. Seuraavalle riville käännetään jälleen neljä korttia, ja tällä kertaa on voitto kolme kertaa panoksen suuruinen.

Lopuksi tulee vielä päävoitto: käännetään yksi kortti, ja jolla on se, saa panoksensa seitsenkertaisena.

Tähän peli päättyy. Pankkiiri kerää panokset niiltä korteilta, jotka eivät ole voittaneet, ja pankinpitovuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Hampurin pörssin matematiikkaa

Pankkiiri on muita edullisemmassa asemassa. Jos oletetaan, että kaikki 52 korttia ovat käytössä, ja jokaiselle on asetettu 1 pelimerkin panos, joutuu pankkiiri maksamaan pelaajille 17 kortilla olevista panoksista yhteensä 31 pelimerkkiä. Jäljelle jää 35 korttia, joilla olevat panokset tulevat pankkiirille. Siten pankkiirin todennäköinen voitto on neljä pelimerkkiä. Kaikki kortit eivät tietenkän ole käytössä, eivätkä panokset ole samansuuruisia, joten pankkiiri voi joko voittaa enemmän tai hävitä pahastikin.

Tavallisesti jokainen saa olla pankkiirina yhtä monta kertaa.

Pelaajien määrä: 2-10.