Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Hieno seurue

Kategoria:

Hieno seurue -pasianssi tunnetaan myös nimellä Hovitanssiaiset. Tässä pelissä käytetään kahta korttipakkaa. Asetetaan pöydälle allekain neljä vaakasuoraa kahdeksan kortin riviä. Alimmainen on apukorttirivi. Kolmessa ylimmässä rivissä mahdollisesti olevat ässät poistetaan ”kuolleina”. Niistä aiheutuvia vapaita paikkoja käytetään avuksi pyrittäessä siirtelemään kortteja riveissä siten, että ylimpään riviintulevat peruskorteiksi kaikki neloset, toiseen riviin kolmoset ja kolmanteen riviin kakkoset.

Heti kun joku peruskortti on sijoitettu oikeaan riviinsä, saa sille ruveta rakentamaan kahden kortin hyppyvälein nousevaa pääsarjan osaan, siis esimerkiksi ruutuneloselle tulee ensin ruutuseitsikko, sitten ruutukymppi ja lopuksi ruutukuningas. Herttakolmoselle (toisessa rivissä) tulisi herttakuutonen, herttayhdeksikko ja herttarouva, ja kolmannen rivin ristikakkoselle tulisi ristiviitonen, ristikahdeksikko ja ristisotamies.

Apukorttirivistä otetaanaina sopiva kortti, ja se onkin pyrittävä saamaan joka kierroksella mahdollisimman tyhjäksi. Sen korteille ei kuitenkaan saa rakentaa mitään.

Kun kaikki mahdolliset siirrot ja sijoitukset on tehty, otetaan käsipakasta uudet kahdeksan korttia ja asetetaan apuriville. Sitten peliä jatketaan samaan tapaan.

Käsipakka selataa täten läpi vain kerran.

Jos tällöin pasianssi on onnistunut, on pöydällä todellakin hieno seurue: kahdeksan kuningasta ylärivissä, keskellä kahdeksan rouvaa ja niiden alapuolella kahdeksan sotamiestä.

Pelaajien määrä: 1.