Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Hullunkuriset perheet

Kategoria:

Tätä korttipeliä varten on tehty omat pelikortit, mutta sitä voidaan pelata myös tavallisilla korteilla. Pelissä voidaan siis käyttää tavallista 52 kortin pakkaa. Ei ole merkitystä kuka jakaa ensimmäisenä. Tarkoitus on jakaa pelikortit jokaiselle pelaajalle, yksi kerrallaan, eikä ole merkitystä vaikka kaikki eivät saisi yhtä monta korttia.

Pelin kulku

Tarkoituksena on kerätä neljä samanarvoista korttia. Esimerkiksi neljä sotamiestä (eli jätkää), tai neljä kahdeksikkoa. Se pelaaja, jolle kortit on jaettu ensimmäisenä (etumies), joutuu aloittamaan pelin. Hän saa pyytää keltä tahansa pelaajalta jotakin määrättyä korttia, jonka hän luulee tällä hetkellä olevan, ja joka häneltä itseltään puuttuu, tuolla toisella pelaajalla. Esimerkiksi näin: ”Miia, anna minulle patarouva”. Korttia saa pyytää jos itsellä on ainakin yksi samanarvoinen kortti. Jos pyytää Miialta patarouvaa, silloin omassa kädessä on oltava jokin rouva, kuten ristirouva.

Jos Miialla on patarouva, hänen on annettava se pyytäjälle. Silloin hän saa vuorostaan pyytää jotakin muuta korttia, ja keneltä tahansa pelaajalta. Niin kauan kuin hän saa pyytämänsä kortin toiselta pelaajalta, hän saa jatkaa korttien pyytämistä. Mutta jos toisella ei ole sitä pyydettyä korttia, niin vuoro menee toiselle, eli sille jolta oli äsken kysytty korttia.

Jos esimerkiksi Jussi sai Miialta patarouvan, voi Jussi pyytää korttia seuraavaksi Jyrkiltä ristirouvaa. Jussi kysyy ristirouvaa, sillä se on ainoa puuttuva kortti neljän kortin sarjasta. Jos Jussi saa ristirouvan, hän saa kokoon yhden sarjan, jossa on neljä korttia (rouvat). Mutta Jyrkillä ei ole sitä korttia, joten vuoro siirtyi Jyrkille. Tässä esimerkissä ristirouva oli Miialla. Mikäli vuoro siirtyy takaisin Miialle, hän voi veikata mitä kortteja muilla kysyjillä on, ja hän samalla tietää mitä kortteja hänen pitäisi kysyä itselleen voittaakseen pelin.

Kun neljä samanarvoista korttia on saatu kasaan, ne laitetaan pöydälle yhtenä nippuna pelaajan eteen. Se, joka saa kerätyksi eniten noita nippuja, on voittanut pelin.

Säännöt

Kuten edellä mainittiin, on oltava vähintään yksi samanarvoinen kortti kuin se, mitä pyytää. Ei tietenkään saa pyytää sellaista korttia, joka on itsellä kädessä. Ei myöskään saa ”pihistää”. Heti kun kädessä on neljä samanarvoista korttia, ne on pantava pöydälle.

Muunnelma

Hullunkuriset perheet -korttipelistä on olemassa ainakin yksi yleisesti tunnettu muunnelma: voidaan yksinkertaistettuna pelata siten, että vuorossa oleva pelaaja pyytää joltakulta pelaajalta vain ”rouvia” tai ”kymppejä”. Silloin asianomaisen pelaajan on annettava kädestään kaikki sen arvoiset kortit. Tuo tekee pelin helpommaksi kaikkein pienimmille.

Pelaajien määrä: 3-5.