Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Kalifornian Jack

Kategoria:

Kalifornian Jack on ollut aikoinaan suosittu peli Yhdysvalloissa, mutta meillä Suomessa ja muualla Euroopassa se on vain harvojen tuntema. Pelissä menestyminen vaatii melko paljon taitoa ja kykyä muistaa kortteja. Peli soveltuu kahdelle pelaajalle.

Kortit ja niiden jakaminen

Tarvitaan tavallinen 52:n kortin pakka. Korttien arvot ovat tavalliset, ja ässä on korkein, kakkonen on alin.

Korttien jakamisen aloittaa se pelaaja, joka nostaa suuremman kortin. Se kortti samalla määrää valtin.

Kummallekin pelaajalle jaetaan kuusi korttia, kolme kerrallaan. Ensin kortit jaetaan etumiehelle. Loput pakasta laitetaan pöydälle kuvapuoli ylöspäin. Pakasta saa näkyä vain päällimmäinen kortti.

Pelin kulku

Etumies aloittaa ensimmäisen tikin. Maata on tunnustettava, jos suinkin mahdollista. Valttipakkoa ei Kalifornian Jackissa ole. Tikki menee sille pelaajalle, jolla on suurempi kortti pelattua maata, tai valtti.

Tikin saaja aloittaa seuraavan tikin, mutta sitä ennen hän ottaa pakasta päällimmäisen kortin, ja vastustaja sitä seuraavan. Siten kummallakin pelaajalla on koko ajan kuusi korttia kädessään — niin kauan kuin kortteja piisaa pakassa. Sitten kun pakka on pelattu loppuun, alkaa loppupeli, eli kädessä olevat kuusi korttia pelataan loppuun.

Pisteet

Pelissä on tarkoituksena saada mahdollisimman paljon pisteitä omiin tikkeihin. Yhdessä jaossa voi saada enintään neljä pistettä: pisteen valttiässästä, pisteen valttisotamiehestä, pisteen valttikakkosesta, sekä pisteen arvokorteista. Viimeksi mainittu piste menee sille pelaajalle, joka saa enemmän arvokortteja alla esitellyn pistetaulukon mukaan.

  • Kympit: 10 pistettä
  • Ässät: neljä pistettä
  • Kuninkaat: kolme pistettä
  • Rouvat: kaksi pistettä
  • Sotamiehet: yksi piste

Arvokorttien yhteisarvo on siten 80 pistettä. Näin edellä mainitun pelipisteen ottamiseksi on saatava vähintään 41 pistettä. Jos nämä pisteet menevät tasan, ei kumpikaan saa arvokorteista pisteitä. Voidaan tietysti sopia ennen pelin aloittamista, että edellä mainitussa tapauksessa seuraavassa jaossa arvokorteista saa kaksi pistettä.

Pelin voittaja on se, joka saa ensin seitsemän pistettä. Peli päättyy siis parhaassa tapauksessa jo toisessa jaossa, ja huonoimmassa tapauksessa vasta neljännessä jaossa. Jos molemmat pelaajat saavuttavat samassa jaossa seitsemän pistettä, lasketaan pisteet seuraavassa järjestyksessä:

  1. valttiässä
  2. valttikakkonen
  3. valttisotamies
  4. arvokortit

Peliohjeita

Kalifornian Jack tarjoaa mahdollisuudet käyttää pelitaitoa. On nimittäin tärkeää pitää kädessä sekä suuria että pieniä kortteja mahdollisimman monta maata. Siten pelaaja voi ratkaista, ottaako tikin vai ei. Jos pakan päällimmäinen kortti on huono, yrittää kumpikin pelaaja pakottaa vastustajan ottamaan tikin ja siten asianomaisen kortin — sillä tavalla pelaaja saa itse sen alla mahdollisesti olevan paremman kortin. Jos taas pakan päällimmäinen kortti on arvokas, on tietysti yritettävä saada se itselle.

On myös hyvä huomioida kympit, ja saada ne omiin tikkeihin. Kympit ratkaisevat arvokorttipisteet. Monet pelaajat välttävät sen vuoksi pelin alussa uuden maan aloittamista. Jos vastustajalla on kymppi kädessään ja itse lyö pienen kortin samasta maasta, silloin vastustaja saa kymppinsä itselleen.

Kun korttipakka on pelattu loppuun, tietää kokenut pelaaja melko hyvin, mitkä kortit vastustajalla on kädessään. Hän kykenee siten hallitsemaan loppupeliä. Sen vuoksi on tärkeää pitää muistissa mitä kortteja vastustaja on nostanut, ja mitä lyönyt pois.

Pelaajien määrä: 2.