Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Karavaani

Kategoria:

Tämä kuuluu niihin pasiansseihin, jotka vaativat harkintaa. Karavaani-pasianssilla on kaksi muunnelmaa, jotka myös tällä sivulla selitetään. Pasianssin tarkoituksena on saada kaikki neljä maata omaan riviinsä järjestykseen vasemmalta oikealle ässästä (tai kakkosesta) kuninkaaseen. Korttipakka sekoitetaan ja kortit asetetaan neljään riviin. Kussakin rivissä on 13 korttia.

Muunnelma 1

Ässät otetaan paikoiltaan ja sijoitetaan kukin sen rivin alkuun, jossa pelaaja parhaiten otaksuu saavansa sen maan kortit järjestykseen. Kunkin ässän jättämälle tyhjälle paikalle sijoitetaan se kortti, mikä on samaa maata kuin vasemmalla puolella oleva, ja sitä silmää suurempi. Jos esimerkiksi herttaässän vasemmalla puolella oli patakymppi, siirretään herttaässän tilalle patasotamies (eli jätkä), patasotamiehen vasemmalla puolella oli ruutukolmonen, joten sen viereen tulee siis ruutunelonen, jne. Näin siirtoja jatkettaessa vapautuu tiloja myös ässien oikealta puolelta, ja silloin alkaa varsinainen sarjojen rakentaminen asettamalla niihin asianomaiset kortit. Kuningas on korkein kortti, ja jos sen oikealla puolella oleva tila vapautuu, ei sille voida asettaa mitään korttia. Tämän vuoksi onkin syytä ennen kortin siirtoa siirrellä ajatuksissaan eteenpäin nähdäkseen, viekö se peliä kylliksi eteenpäin vai pysähdyttääkö sen kuninkaaseen. Kun jokaisen kuninkaan takana on tyhjä tila, on pasianssin ensimmäinen erä loppunut. Silloin kerätään kaikki lopulliseen järjestykseen sijoittumattomat kortit yhteen, sekoitetaan ja asetetaan pääsarjojen alkujen jatkoksi siten, että ensin jätetään tyhjä tila yhdelle kortille, ja sitten muutrivin jatkoksi siten, että kussakin rivissä on 13 korttia. Tämän jälkeen jatketaan taas siirtoja kuten edellä on neuvottu. Näin saa yrittää yhteensä kolme kertaa, ja jos kaikki neljä maata ovat silloin järjestyksessä ässästä kuninkaaseen, on pasianssi onnistunut.

Muunnelma 2

Tämä Karavaanin muunnelma on muutoin sama kuin edellä, paitsi, että ässät otetaan kokonaan pois, ja sarjat alkavat siis kakkosesta. Ässien jättämät tyhjät tilat ovat ensimmäiset paikat, joihin kortteja voidaan siirtää. Kakkonen saadaan siirtää rivin alkuun vasta silloin kun sen ensimmäinen kortti on siirron kautta joutunut muualle.

Huom.! Molempia muunnelmia voidaan pelata sitenkin, että sijoittamattomia kortteja ei sekoiteta ennen uutta asettelua, vaan kerätään yhteen seuraavasti: otetaan ensin alimman rivin äärimmäinen kortti ja asetetaan ylemmän päälle, nämä kaksi seuraavan päälle ja niin edelleen rivi riviltä, koskematta tietenkään niihin kortteihin, jotka jo ovat lopullisilla paikoillaan sarjassaan. Sen jälkeen jatketaan tavalliseen tapaan.

Pelaajien määrä: 1.