Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Kasino

Kategoria:

Tässä korttipelissä käytetään yhtä tavallista 52:n kortin pakkaa. Korttien arvot ovat muuten tavalliset, joskin sotamies on 11, rouva 12 ja kuningas 13. Ässä on pelaajan kädessä 14 pistettä ja pöydässä vain yksi piste. Lisäksi patakakkosen arvo kädessä on 15 ja pöydässä kaksi pistettä, ja ruutukymppi on kädessä 16 pistettä ja pöydässä 10 pistettä.

Jakaminen

Korkeimman kortin nostaja jakaa ensin kaksi korttia kullekin, sitten kaksi korttia pöytään oikeinpäin. Sitten hän jakaa jälleen kaksi korttia kullekin ja lopuksi vielä kaksi korttia pöytään. Jäljelle jäänyt korttipakka pannaan sivuun. Kun jaetut kortit on käytetty, jaetaan pakasta jälleen kaksittain neljä korttia kullekin pelaajalle, muttei enää pöytään.

Peli päättyy kun viimeiset kortit on jaettu ja pelattu.

Pelin kulku

Etumies aloittaa. Tarkoituksena on joko ottaa pöydästä kortteja tai panna niitä pöytään. Pöydästä saa ottaa kortteja esittämällä kortin, joka on samanarvoinen kuin jokin pöydässä oleva kortti, tai kahden tai useamman pöydässä olevan kortin yhteissumma.

Samalla kortilla saa samalla kertaa ottaa useitakin tällaisia korttiyhdistelmiä. Jos kädessä on vaikkapa sotamies, eli jätkä, saa sillä ottaa pöydästä sekä sotamiehen että kortit 5 ja 6 (= 11).

Pöydästä otetut kortit yhdessä sen kortin kanssa, jolla ne on otettu, panee pelaaja nurinpäin eteensä.

Ellei pelaaja voi, tai halua, ottaa pöydästä korttia, on pantava pöytään jokin kortti kuvapuoli ylöspäin. Se kuuluu sen jälkeen pöytään ja on seuraavien vuorossa olevien otettavissa sopivalla ottokortilla.

Ottamisen tai yhden kortin pöytäämisen jälkeen siirtyy vuoro seuraavalle pelaajalle. Näin jatketaan, kunnes jaetut neljä korttia ovat loppuneet. Ja silloin jakaja jakaa uudet neljä korttia. Etumies aloittaa myös jakamisen jälkeen.

Mikäli joku pelaaja ottaa kaikki pöydässä olevat kortit, syntyy mökki. Siitä asianomainen saa yhden pisteen. Sen merkiksi hän kääntää yhden ottamistaan korteista oikeinpäin. Viimeisten neljän kortin jakamisen jälkeen ei mökistä saa pisteitä, ei myöskään pelissä enää sen jälkeen, kun joku pelaaja on saanut yli 10 pistettä.

Otettuja kortteja ei saa pelin aikana tarkastaa.

Korttien loppuessa pöytään jäävät kortit kuuluvat sille pelaajalle, joka on viimeksi ottanut pöydästä.

Pisteet

Tarkoituksena on saada otetuksi pöydästä mahdollisimman paljon kortteja, eritoten eräitä arvokortteja. Pelin päätyttyä jokainen laskee pisteensä alla näkyvällä tavalla.

 • Korttivoitto: 1 piste
  • Pelaaja, jolla on eniten kortteja
 • Patavoitto: 2 pistettä
  • Pelaaja, jolla on eniten patoja
 • Ässät: 1 piste
  • Jokainen
 • Ruutu-10: 2 pistettä
 • Pata-2: 1 piste

Yhteensä pelissä on siis 10 pistettä, sekä mahdolliset mökeistä saatavat lisäpisteet. Voidaan myös sopia siitä, että viimeksi pöydästä ottanut pelaaja saa yhden ylimääräisen pisteen.

Pisteiden laskemisen jälkeen jakaa seuraava pelaaja. Peli päättyy, kun joku pelaaja saa 16 pistettä. Jos useammat ylittävät rajan samassa jaossa, voittaa se, jolla pisteitä on eniten.

Voidaan myös sopia, että peli keskeytetään heti, kun joku on ylittänyt rajan, ja ilmoittaa siitä.

Voi käydä niinkin, ettei kukaan saa selvää kortti- tai patavoittoa. Korttivoiton piste siirtyy tällöin seuraavaan jakoon, jossa korttivoitosta saa kaksi pistettä. Jos patavoitto menee tasan kolmen pelissä, saa kumpikin yhden pisteen. Jos se menee tasan neljän kesken pelattaessa, siirtyvät pisteet seuraavaan jakoon, jossa padon arvo on siis neljä pistettä.

Usein pelataan kahden hengen peliä myös siten, että pisteen saa jokaisesta padasta päälle seitsemän padan. Tällöin erä päättyy yleensä 21 pisteeseen.

Pelaajien määrä: 2-4.