Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Keisaripiquet

Kategoria:

Kortit ovat samat kuin piquetissa, mutta lisäksi valttikuningas, -sotamies ja -seitsikko ovat arvokortteja. Korttien arvojärjestys on suurimmasta pienimpään: kuningas, rouva, sotamies, ässä, 10, 9, 8, 7.

Pöytäykset ovat tyhjä käsi, jossa ei jaon jälkeen ole ainoatakaan kuningasta, rouvaa eikä sotamiestä, sekä sarja, jonka muodostavat samaa maata olevat kuningas, rouva ja sotamies, sekä neljä samaa, jonka muodostavat neljä kuningasta, neljä rouvaa, neljä sotamiestä, neljä ässää tai neljä seitsikkoa.

Pelin aikana saa pisteitä tikeissä ottamistaan arvokorteista, tikkivoitosta ja kaikista tikeistä.

Jakaminen

Pienemmän kortin nostaja jakaa kummallekin pelaajalle 12 korttia ja kääntää seuraavan kortin valtiksi. Valttikorttia saa jakaja käyttää neljän saman muodostamiseen, muttei muuten pelissä. Jäljelle jääneitä kortteja ei käytetä.

Pelimerkit

Keisaripiquetissa on mukavinta käyttää pelimerkkejä. Kumpikin pelaaja aloittaa kuudella valkoisella ja neljällä punaiselle pelimerkillä, jotka hän laittaa vasemmalle puolelleen. Kuusi valkoista pelimerkkiä vastaa yhtä punaista. Saadessaan pisteitä pelaaja siirtää pelimerkkejä vasemmalta puoleltaan oikealle puolelle. Pelimerkkeinä voi käyttää esimerkiksi Verkkokauppa.comissa myytävän Texas Hold’em -pokerisetin mukana tulevia chippejä. (Paketti sisältää 200 chippiä.)

Pöytäykset

Pöytäyksistä ilmoitetaan ensin tyhjä käsi, sitten sarja ja sitten neljä samaa. Etumies aloittaa. Jos hänellä on tyhjä käsi, saa hän siirtää yhden punaisen pelimerkin oikealle puolelleen. Myös jakajalla on sama oikeus, joten kumpikin voi siis saada pisteitä tyhjästä kädestä.

Valttisarja on korkein. Muut sarjat ovat samanarvoisia. Jos kummallakin on tavallinen sarja, saa jakaja pisteet sarjasta. Jos vain toisella pelaajalla on sarja, saa hän siitä pisteet. Se, joka saa sarjapisteet, saa siirtää yhden valkoisen pelimerkin vasemmalta oikealle puolelleen jokaista kädessä olevaa sarjaa kohden.

Lopuksi ilmoitetaan neljän saman pöytäykset vastaavalla tavalla. Se, jolla on neljä samaa, saa siirtää yhden punaisen pelimerkin vasemmalta oikealle puolelleen.

Peliohjeita

Tärkeintä piquetissa on ostaminen.

Etumies on selvästi edullisemmassa asemassa kuin toinen pelaaja. Hänellä on toisaalta oikeus ostaa viisi korttia, toisaalta hän pääsee aloittamaan tikin. Etumiehen on siten fiksuinta pelata hyökkäyspeliä, pyrittävä hyviin pöytäyksiin ja vain poikkeustapauksissa ajateltava pelin kulkua ja suojautumista.

Jakajan tilanne on siten huonompi. Hänen täytyy ennen kaikkea ajatella pelissä tarjoutuvia mahdollisuuksia ja hänen on suojauduttava siinä maassa, joka on ilmeisesti vastustajan päämaa. Jos esimerkiksi vaihtaa jostakin maasta rouvan ja yhden pikkukortin, on olemassa vaara, että vastustaja saa maansa pitäväksi ja kykenee siten ottamaan useimmat tikit.

Varsinainen peli on tyypillistä hämäyspeliä. Ellei ole toivoa jonkin maan saamisesta pitäväksi, on ainakin pyrittävä mahdollisimman tarkoin välttämään antamasta vastustajalle otetta. On myös tärkeää yrittää laskea, mitä kortteja vastustajalla on kädessään. Sitä helpottaa vastustajan pöytäyksien tietäminen.

Jos pelin päättyminen alkaa olla lähellä, kannattaa pelaajan pyrkiä saamaan mahdollisimman nopeasti pisteitä esimerkiksi ottamalla joka toinen tikki ja saamaan siitä lisäpisteitä. On kuitenkin laskettava, voiko niitä saada, ja ellei voi, on luovuttava hyvissä ajoin. Jos silloin jatkaa peliä, todennäköisesti tappio muodostuu suuremmaksi.

Pelaajien määrä: 2.