Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Koputuspokeri

Kategoria:

Koputuspokeri muistuttaa rakenteeltaan rommia. Joskin tässä tarkoituksena on kerätä rommipeliyhdistelmien asemesta pokerissa käytettyjä yhdistelmiä. Tähän peliin tarvitaan tavallinen 52:n kortin pakka. Siitä jaetaan jokaiselle pelaajalle viisi korttia. Jokainen pistää panokseksi yhden pelimerkin. Jäljellä oleva pakka pannaan keskelle pöytää nurinpäin.

Koputuspokerin kulku

Kukin pelaaja saa vuorollaan ottaa pakasta päällimmäisen kortin ja panna sen jälkeen toisen kortin myös avopakkaan umpipakan viereen. Pelaajilla on myös oikeus ottaa viimeksi avopakkaan laitettu kortti.

Jokaisella pelaajalla on kortin lyömistä ennen oikeus koputtaa. Peli jatkuu sen jälkeen yhden kierroksen. Jokaisella pelaajalla on oikeus kortin nostettuaan luopua pelistä, jolloin hänen on maksettava yksi pelimerkki koputtajalle. Pelin ehdittyä takaisin koputtajalle, jäljellä olevat pelaajat näyttävät korttinsa. Mikäli koputtajalla on paras käsi, kaikki mukana olevat maksavat hänelle kaksi pelimerkkiä. Jos käy niin, että koputtajalla sekä jollakulla toisella pelaajalla on sama peli, he jakavat pelikassan tasapuolisesti — paitsi ei niitä pelimerkkejä, jotka pelistä luopuneet pelaajat maksoivat koputtajalle. Jos koputtajan käsi ei ole paras, hän maksaa kaksi pelimerkkiä jokaiselle mukana olevalle pelaajalle, ja pelikassan saa sitten se pelaaja, jolla on paras käsi.

Hyvitysmaksut

Hyvitysmaksuja ei aina sovelleta. Jos hyvitysmaksut ovat käytössä, niitä maksetaan seuraavasti (myös pelistä luopuneet pelaajat maksavat):

  • kaksi pelimerkkiä koputtajalle, joka voittaa nostamatta ainuttakaan korttia
  • neljä pelimerkkiä voitosta kuningasvärisarjalla
  • kaksi pelimerkkiä voitosta muunlaisella värisarjalla
  • yksi pelimerkki voitosta neliluvulla

Virheet

Mikäli pelaajalla on jaon jälkeen yksi ylimääräinen kortti, eli kuusi korttia, hän panee ensimmäisellä kierroksella pois yhden kortin nostamatta. Jos hänellä on sen sijaan yksi kortti liian vähän, siis neljä korttia, hän nostaa pakasta yhden panematta yhtään kädessä olevaa korttiaan pois. Muunlaiset kädet ovat ”kuolleita”, samoin jos pelaaja nostaa vuorollaan kaksi korttia. Hänen nostamansa kaksi korttia on pantava avopakkaan, ja seuraavalla pelaajalla on oikeus valita niistä jompi kumpi.

Muunnelmia

Usein pelataan siten, että pelaajalla on oikeus koputtaa milloin vain oman vuoronsa aikana, ja kortit näytetään heti sen jälkeen. Paras käsi saa pelikassan, jossa on silloin vain pelaajien asettamat pohjapanokset.

Koputuspokeria voidaan pelata niinkin, että jokainen pelaaja joutuu panemaan yhden pelimerkin pelikassaan nostaessaan kortin.

Lue Käsipokeri ja sökö -sivulta tarkemmat pokerin peliohjeet.

Pelaajien määrä: 3-5.