Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Kuusitoista viuhkaa

Kategoria:

Tämä pasianssi alkaa asettamalla ensin vaakasuoraan riviin neljä ässää peruskorteiksi. Ässien alapuolella olevalle pöydän alueelle laitetaan kaikki muut korttipakan kortit — ne laitetaan viuhkoihin siten, että yhdessä viuhkassa on kolme korttia. Esimerkiksi ensimmäiselle vaakasuoralle riville ässien alle voi laittaa viisi viuhkaa, ja niiden alle kuusi viuhkaa, ja niiden alle viisi viuhkaa.

Tarkoituksena on rakentaa ässien päälle nousevia pääsarjoja käyttäen siihen tarkoitukseen nimenomaan viuhkojen vapaita (päällimmäisiä) kortteja. Valmis pääsarja päättyy kuninkaaseen.

Jos viuhkojen vapaakorteissa on sellaisia, jotka ovat omassa maassaan vieruskortteja (esim. herttakuutonen ja herttaviitonen), asetetaan pienempi suuremman päälle ja näin pyritään rakentamaan alenevia apusarjoja käytettäväksi sopivassa tilaisuudessa nouseviin pääsarjoihin.

Kun kortteja ei voi enää sijoittaa pääsarjoille, kerätään viuhkat pois, niistä saadut kortit sekoitetaan, ja ne asetetaan uusiksi viuhkoiksi. Myös ne viuhkat sisältävät kukin kolme korttia. Ja peli jatkuu sitten samaan tapaan kuin yllä on kerrottu. Viuhkat saa sekoittaa uudelleen kolme kertaa: jos pääsarjat valmistuvat niiden aikana, on pasianssi mennyt läpi.

Pelaajien määrä: 1.