Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Lupaus

Kategoria:

Lupaus on hauskimpia korteilla pelattavia seurapelejä. Se on varsin helppo oppia. Hauskimmillaan peli on neljän tai viiden kesken. Pelissä käytetään tavallista 52 kortin pakkaa. Korttien arvojärjestys on tavallinen. Ässä on korkein. Korkeimman kortin nostaja jakaa ensimmäisenä. Ensimmäisellä kierroksella jaetaan kaikki kortit tasan ja ylijääneet jätetään syrjään. Seuraavalla kierroksella jaetaan yhtä vähemmän, jälleen seuraavalla yhtä vähemmän, kunnes viimeisellä kierroksella jaetaan jokaiselle vain yksi kortti.

Tarjoukset

Tarkoituksena on saada täsmälleen se määrä tikkejä, minkä tarjoaa.

Korttien jakamisen jälkeen jakaja kääntää päällimmäisen ylijääneistä korteista valtiksi. Neljän pelissä ei ensimmäisellä kierroksella ole valttia lainkaan.

Kaikki pelaajat tekevät tarjouksensa yhtäaikaa. Tätä varten jakaja tiedustelee, ovatko kaikki valmiina, ja sen jälkeen jakajan annettua merkin kaikki asettavat pöydän reunaa vasten niin monta sormeaan kuin lupaavat tikkejä ottaa. Nämä lupaukset merkitään kirjanpitoon muistiin. On otettava täsmälleen luvattu määrä, ei enempää eikä vähempää.

Voidaan myös pelata niin, että pelaajat lupaavat kukin vuorollaan, aloittaen etumiehestä. Se antaa kuitenkin paremmat mahdollisuudet vuorossa viimeisenä oleville pelaajille, jotka voivat arvioida kätensä arvoa toisten tarjousten perusteella.

Pelin kulku

Etumies aloittaa haluamallaan kortilla. Maata on tunnustettava, mutta ellei voi, saa lyödä haluamansa kortin tikkiin. Tikin saa se pelaaja,. joka on lyönyt korkeimman kortin pelattua maata, tai korkeimman valtin. Tikin saaja aloittaa seuraavan tikin.

Pisteet

Jos pelaaja saa täsmälleen lupaamansa tikkimäärän, hänelle annetaan 10 pistettä, sekä yhden pisteen jokaista tikkiä kohden. Tarjouksesta ”nolla” saa siten 10 pistettä, tarjouksesta 7 saa 17 pistettä. Jos pelaaja saa liian vähän tai liikaa tikkejä, ei hän saa lainkaan pisteitä.

Erä päättyy, kun on pelattu viimeinen yhden kortin jako. Eniten pisteitä saanut on voittaja. Voidaan myös pelata niin, että yhden kortin jaon jälkeen jaetaan jälleen kaksi, kolme, jne., kunnes lopuksi kaikki kortit ovat jälleen käytössä. Tällöin eniten pisteitä saanut on voittaja.

Pelisäännöt ja rangaistukset

Tehtyä tarjousta, vaikka se olisi tehty väärään aikaankin, ei saa muuttaa. Jos joku pelaaja myöhästyy, kun tarjoukset tehdään yhtä aikaa, merkitsee se, että hän sitoutuu olemaan ottamatta ainoatakaan tikkiä.

Väärällä vuorolla lyöty kortti on jätettävä pöytään ja pelattava tikkiin ensimmäisen tilaisuuden tullen.

Pelaajilla on oikeus milloin tahansa tietää, kuinka paljon kukin pelaaja on tarjonnut, ja kuinka paljon tikkejä kullakin on. Tikit on syytä pitää niin, että jokainen pelaaja voi nähdä niiden lukumäärän.

Pelaaja, joka havaitsee, ettei hän saa sitoumustaan läpi, ei saa ilmoittaa siitä muille pelaajille. Sen sijaan on sallittua yrittää tällöin saada muitakin pelaajia epäonnistumaan, joko syöttämällä liikaa tikkejä tai yrittämällä itse ottaa tikkejä, joita ei tarvitsisikaan enää.

Pelaajien määrä: 3-7.