Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Matkalippu

Kategoria:

Peliin käytetään poikkeuksellisesti 36 kortin pakkaa, josta kortit 2, 3, 4, ja 5 on poistettu. Ässä on korkein kortti. Muutoin korttien arvojärjestys on tavallinen. Pelissä on mukana vuorollaan vain kolme pelaajaa, mutta kaiki osallistuvat maksamiseen.

Jakaminen

Kolmelle pelivuorossa olevalle pelaajalle jaetaan kolme korttia kerrallaan, niin että he saavat yhteensä yhdeksän korttia. Loput yhdeksän korttia jäävät pakaksi pöydälle niiden kuvapuoli alaspäin.

Tarjoukset

Etumies tarjoaa ensimmäisenä joko ”pelin”, tai sanoo ääneen ”pas”. Lainausmerkeissä oleva sana peli tarkoittaa sitoumusta ottaa kuusi tikkiä valitsemallaan valtilla. Toisen pelaajan on joko passattava tai tehtävä korkeampi tarjous. Korkeammat vastatarjoukset ovat tässä järjestyksessä:

  • ”kuusi ristiä”
  • ”käännetty kuusi”
  • ”pakka kuusi”

Sekä vastaavasti 7, 8, tai 9 tikkiä. Ristin tarjoaminen pakottaa siis käyttämään ristiä valttina. ”Käännetty” tarkoittaa, että valtiksi käännetään pakan päällimmäinen kortti. ”Pakka” puolestaan tarkoittaa sitä, että pelaaja saa itse määrätä valtin, mutta hänen on otettava pakka ja pelattava sillä, siis käyttämättä lainkaan käsikortteja.

Kaksi ensimmäistä pelaajaa ratkaisee ensin, kumpi heistä tarjoaa korkeamman pelin. Sen jälkeen kolmas pelaaja joko passaa tai tekee vielä korkeamman tarjouksen.

Jos pelaaja on tarjonnut ”pelin” eikä enempää tarjota, ei hän saa korottaa omaa tarjoustaan, mutta voi sen sijaan pelata ”ristin”, ”käännetyn” tai ”pakan”.

Pelissä on oikeus kahdentaa ja vastakahdentaa. Jos jonkun pelaajan peli on kahdennettu, ei voi tehdä muuta tarjousta kuin vastakahdentaa.

Korkeimman tarjouksen tekijä määrää valtin, ja sen jälkeen voidaan kahdentaa ja vastakahdentaa. ”Käännetyssä” on kuitenkin kahdennettava ennen valtin määräämistä.

Pelin kulku

Etumies aloittaa ensimmäisen tikin. Sitoumuksen tekijän on yritettävä saada lupaamansa määrä tikkejä. Toiset pyrkivät yhteisvoimin estämään sen tapahtumisen.

Yleensä käytetään pelimerkkejä seuraavasti:

  • 6 tikkiä = 1 pelimerkki jokaiselta
  • 7 tikkiä = 2 pelimerkkiä jokaiselta
  • 8 tikkiä = 4 pelimerkkiä jokaiselta
  • 9 tikkiä = 8 (16) pelimerkkiä jokaiselta

Vastaavan määrän joutuu maksamaan mikäli peli ei mene läpi.

Pelimerkkien määrä on kaksinkertainen, jos on tarjottu ristiä, ”käännetty” tai ”pakka”. Lisäksi jos tikit on saatu peräjälkeen, on maksu kaksinkertainen. Ylimääräisistä tikeistä saa vain perusmaksun.

Esimerkki

Pelaaja on tarjonnut seitsemän ristiä. Hän saa seitsemän ensimmäistä tikkiä, sekä yhdeksännen. Laskelma on tällöin seuraava:

  • 7 ristiä, 2×2×2× = 8 pelimerkkiä
  • 9. tikki = 4 pelimerkkiä
  • yhteensä jokaiselta 12 pelimerkkiä

Pelaajien määrä: 3-5.