Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Mousel

Kategoria:

Saksalaista perua oleva Mousel, eli Mausel, käyttää 32 kortin pakkaa, mikäli pelaajia on kolme. Pakasta on poistettu kortit 2–6. Ässä on korteista kortein ja muutoin korttien arvojärjestys on tavanomainen. Jos pelissä on enemmän kuin kolme pelaajaa, voidaan käyttää täyttä pakkaa.

Jokaiselle jaetaan yksitellen neljä korttia. Loput kortit pannaan pakaksi pöydälle. Pakan korteista päällimmäinen käännetään valttikortiksi.

Osto ja tarjoukset

Jaon jälkeen jokaisella pelaajalla on oikeus luopua pelistä ja heittää korttinsa pois. Ne, jotka tulevat mukaan, asettavat panoksensa pelikassaan. Panoksia voi korottaa samaan tapaan kuin pokerissa, mutta on syytä käyttää ylärajaa. Jos kaikki luopuvat pelistä, siirtyy jakovuoro seuraavalle pelaajalle.

Peliin mukaan tulleet saavat pakasta haluamansa määrän kortteja pois panemiensa tilalle. Pois pantuja kortteja ei käytetä.

Etumies aloittaa tarjoukset. Tarjoukset ovat joko peli tai pas. Peli tarkoittaa, että tarjouksen tekijä sitoutuu ottamaan kaksi tikkiä. Jos kaikki passaavat, siirtyy jakovuoro seuraavalle ja panokset jäävät pelikassaan.

Pelin kulku

Etumies aloittaa riippumatta siitä kuka on tehnyt tarjouksen. Maata on tunnustettava. Ellei pelaaja voi tunnustaa maata, on lyötävä valttia. Mikäli ei ole valttiakaan, silloin voi lyödä haluamansa kortin.

Tikin saa se, joka on lyönyt korkeimman kortin pelattua maata, tai korkeimman valtin.

Jos tarjouksen tekijä ei saa kahta tikkiä, tai jos joku muista pelaajista ei saa yhtä tikkiä, on asianomaisten peli mennyt metsään. Ne, joiden peli on mennyt läpi, saavat 25 prosenttia pelikassasta kutakin tikkiä kohden. Sen jälkeen pelaajat, joiden peli on mennyt metsään, maksavat yhteen pelikassaan kukin yhtä paljon kuin siinä oli ennestään.

Koska pelikassa voi kasvaa suureksi, on ennen pelaamisen aloittamista syytä asettaa sille yläraja.

Jos tarjouksen tekijä ei ole saanut ainoatakaan tikkiä, on hänen maksettava pelikassan edellisen pelikassan kaksinkertainen määrä. Uusi pelikassa jaetaan sitten seuraavan pelin voittajien kesken.

Muunnelmia

Tästä korttipelistä on lukuisia muunnelmia. Esimerkiksi pakan suuruus, jaettujen korttien lukumäärä, ja panosten maksutapa, voivat vaihdella. Periaatteet ovat kuitenkin samat: mukaantulo on vapaaehtoista, mutta pelaajan on saatava vähintään yksi tikki.

Pelaajien määrä: 3 tai useampi.