Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Musta-Pekka

Kategoria:

Tämä on eräs hauskimmista ja helpoimmista lastenpeleistä. Pelaajien lukumäärää ei ole rajoitettu, joten sitä voi pelata kaksistaan, mutta hauskempaa se on, jos pelaajia on vähintään kolme. Peliä varten on olemassa erityiset ”mustapekkakortit”, joilla voi pelata myös Hullunkurisia perheitä, mutta myös tavalliset pelikortit käyvät. Pakasta poistetaan vain ristisotamies (eli -jätkä), ja patasotamies saa toimia Musta-Pekkana. Se, jolle tuo kortti jää käteen, on hävinnyt pelin.

Jakaminen

Kortit jaetaan yksitellen. Ei tee mitään, vaikka ne eivät menisi tasan kaikkien pelaajien kesken. Korttien jakamisen jälkeen jokainen järjestelee korttinsa ja poistaa niissä olevat parit. Samanarvoiset ja samanväriset kortit muodostavat parin. Esimerkiksi ruutukolmonen ja herttakolmonen ovat pari. Vain Musta-Pekka itse on pariton. Parit laitetaan pöydälle yhteen pinoon, ja sen jälkeen alkaa pelaaminen.

Pelin kulku

Se, joka aloittaa — jakajasta seuraava vasemmalla — saa vetää yhden kortin oikealla puolellaan olevalta, eli jakajalta. Hän ei saa nähdä korttia, ennen kuin hän on vetänyt sen toisen kädestä, eikä hän saa myöskään näyttää sitä muille.

Tämän jälkeen on seuraavana vasemmalla olevan vuoro vetää kortti oikealla puolellaan olevalta pelaajalta. Peli jatkuu tällä tavoin, ja aina, kun saa parin muodostumaan, se laitetaan pois pöydälle. Jos vedetty kortti ei muodosta paria minkään entisen kortin kanssa, se on pidettävä kädessä.

Lopulta on kaikista muista korteista tullut pareja — paitsi Musta-Pekasta. Jolle se jää käteen, on itse Musta-Pekka.

Pelissä voi menetellä myös siten, että pakasta poistetaan yksi kortti näyttämättä sitä kenellekään. Juuri sen kortin pari on Musta-Pekka. Siten kukaan ei pelin aikana tiedä, mikä korteista on vaarallinen Musta-Pekka. Vasta sitten kun kaikki muut ovat poissa pelistä ja vain yhdelle on jäänyt kortteja, selviää Musta-Pekan henkilöllisyys.

Pelaajien määrä: 3 tai useampi.