Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Neljän, kolmen ja kahden hengen euchre

Kategoria:

Pelissä käytetään 32 kortin pakkaa, jossa ovat kortit: ässä, kuningas, rouva, jätkä, 10, 9, 8 ja 7. Korkein valttikortti on aina valttisotamies, eli -jätkä, ja toiseksi korkein valttikortti on toinen samanvärinen sotamies. Jos ruutu on valttia, on toiseksi korkein valtti herttasotamies.

Kahden pienimmän kortin nostajat pelaavat yhdessä ja istuvat vastakkain. Pienimmän kortin nostaja jakaa ensimmäisenä. Jokaiselle jaetaan viisi korttia. Loput pakasta laitetaan pöydälle ja pakan päällimmäinen kortti käännetään valttikortiksi.

Valtin määrääminen

Etumiehellä on oikeus ensimmäisenä hyväksyä kääntökortti valtiksi. Ellei hän sitä hyväksy, on vuoro seuraavalla pelaajalla, jne., viimeisenä jakajalla. Hyväksyipä kuka tahansa kääntökortin valtiksi, on jakajalla oikeus vaihtaa se mihin tahansa kädessään olevaan korttiin. Tapana on, että hän panee kädestään pois yhden kortin ja antaa kääntökortin olla paikallaan.

Ellei kukaan hyväksy kääntökorttia valtiksi, on toisella kierroksella kullakin pelaajalla, etumiehestä lähtien, oikeus määrätä jokin toinen maa valtiksi. Jos kaikki pelaajat passaavat, siirtyy jakovuoro seuraavalle.

Jos kääntökortti hyväksytään, tai valtti määrätään, loppuu tarjoaminensiihen. Pelaajalla, joka tekee tarjouksen, on myös mahdollisuus ilmoittaa pelaako hän yksin — silloin hänen vastapelaajansa laittaa korttinsa pois ja luopuu pelistä.

Pelin kulku

Etumies aloittaa aina ensimmäisen tikin. Maata on tunnustettava, mutta valttia ei ole pakko lyödä. Tikin saa se, joka on lyönyt korkeimman kortin pelattua maata, tai korkeimman valtin. Tikin saaja aloittaa seuraavan tikin.

Tarkoituksena on saada vähintään kolme tikkiä. Muuten valtin määrääjän peli menee metsään, jolloin vastustajat saavat kaksi pistettä. Jos peli menee läpi joukkuepelinä kolmella tai neljällä tikillä, saa pelaaja yhden pisteen. Jos pelaaja saa kaikki tikit, saa hän kaksi pistettä. Yksinpelistä saa tavallisesti vain yhden pisteen, mutta kaikista tikeistä yksinpelissä neljä pistettä.

Erä päättyy jomman kumman joukkueen saadessa 10 pistettä. Yleensä katsotaan, että joukkue, joka ensimmäisenä voittaa kaksi erää, on voittanut kierroksen. Voittaja saa silloin pääkirjanpitoon eräpisteiden erotuksen, plus kaksi pistettä. Erästä saa yhden pisteen, jos häviäjällä on enintään kolme pistettä. Erästä saa kaksi pistettä, jos häviäjällä on enintään kaksi pistettä. Jos häviäjällä on nolla pistettä, saa erästä kolme pistettä.

Kolmen hengen euchre

Tässä variaatiossa kaksi pelaajaa pelaa aina yhdessä valtin määrääjää vastaan. Pelisäännöt ovat muutoin samat kuin neljän hengen pelissäkin. Läpimenneestä pelistä saa yhden pisteen, viidestä tikistä saa kolme pistettä, ja häviöstä saa kumpikin vastustajista kaksi pistettä.

Kahden hengen euchre

Pelissä käytetään 24 kortin pakkaa. Siinä ovat mukana kortit väliltä ässä–9. Säännöt ovat samat kuin neljän hengen pelissä. Häviöstä saa vastustaja kaksi pistettä.

Pelaajien määrä: 2-7.