Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Ota ja anna

Kategoria:

Pelissä käytetään normaalia 52 kortin pakkaa. Korttien arvoilla ja mailla ei ole Ota ja anna -pelissä merkitystä, vaan kortit ovat lähinnä arpalippuja, joiden perusteella pankkiiri joko ottaa tai antaa.

Pienimmän kortin nostaja valitaan ensimmäiseksi pankkiiriksi. Sen jälkeen vuorot vaihtuvat. Pankkiirin tehtävä on jakaa jokaiselle pelaajalle viisi korttia yksitellen, muttei itselleen. Sen jälkeen pankkiiri kääntää pakasta yhden kortin eteensä oikeinpäin. Pelaajat, joilla on samanarvoinen kortti — maalla ei ole väliä — maksavat yhden pelimerkin kassaan. Pankkiiri kääntää sitten toisen kortin. Ne pelaajat, joilla on samanarvoinen kortti, maksavat kaksi pelimerkkiä. Kolmannesta kortista on maksettava neljä pelimerkkiä, neljännestä kahdeksan ja viidennestä kuusitoista.

Tämän jälkeen pankkiiri kääntää yksitellen viisi uutta korttia, mutta nyt pankki maksaa vastaavasti niille pelaajille, joilla on samanarvoisia kortteja, ensin yhden, sitten kaksi, sitten neljä, jne. pelimerkkiä. Kun viisi korttia on käännetty ja maksut suoritettu, siirtyy jakovuoro seuraavalle pelaajalle. Pankkiirina ollut pelaaja saa pitää ne pelimerkit, jotka pelikassaan on mahdollisesti jäänyt.

Pelissä voi samalla kortilla sekä hävitä että voittaa, jos nimittäin samanarvoinen kortti kääntyy sekä ota- että anna-korttien joukkoon. Riippuen siitä missä järjestyksessä kortit kääntyvät, voi päästä voiton puolelle tai jäädä häviölle.

Pelaajien määrä: 3-8.