Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Pasianssipokeri

Kategoria:

Vaikka pelin nimi on Pasianssipokeri, se ei siitä huolimatta ole vain pelkkä pasianssi — sitä voi toki sellaisenakin pelata — vaan ennen kaikkea tämä on kahden tai useamman pelaajan kortitpeli.

Kortit

Peliin tarvitaan yksi 52:n kortin pakka jokaiselle pelaajalle. Yksi pakka sekoitetaan, ja muut pakat järjestetään maittain numerojärjestykseen.

Pelin kulku

Sekoitetun pakan käyttäjä kääntää päällimmäisen kortin ja ilmoittaa muille, mikä kortti on kyseessä. Silloin muut valitsevat omasta pakastaan saman kortin. Kukin pelaaja saa panna oman korttinsa mihin tahansa pelialueelleen, joka käsittää 5×5 korttia.

Näin jatketaan, kunnes jokaisella pelaajalla on edessään 25 korttia, jotka muodostavat neliön. Kortit ovat kuitenkin eri järjestyksessä: pelipöydät onkin mieluiten sijoitettava sillä viisiin, etteivät toiset voi nähdä ainakaan tarkkaan, miten kilpailijat ovat korttinsa sijoittaneet.

Pisteiden laskeminen

Pelissä on tarkoituksena saada mahdollisimman hyviä pokeriyhdistelmiä neliön vaaka- ja pystyriveille.

Pelin päätyttyä lasketaan pisteet. Pisteitä voidaan laskea kahdella tavalla: amerikkalaisella tavalla, jossa noudatetaan tavallisen pokerin yhdistelmien arvojärjestystä, sekä englantilainen tapa. Englantilainen perustuu eri yhdistelmien vaikeusasteeseen pokeripasianssissa.

Molemmat pisteidenlaskutavat ilmenevät alapuolisesta taulukosta.

YhdistelmäAmerikkalainenEnglantilainen
Kuningasvärisarja10030
Värisarja7530
Neliluku5016
Täyskäsi2510
Väri205
Sarja1512
Kolmiluku106
Kaksi paria53
Yksi pari21

(Korttien ei tietenkään tarvitse asianomaisessa rivissä olla oikeassa järjestyksessä.)

Pasianssipokerin muunnelmia

Usein sovitaan, että pelin ensimmäinen kortti on pantava pelialueen vasempaan yläkulmaan. Sitä seuraavien korttien on aina kosketettava jotakin aikaisempaa korttia, joko jommallakummalla sivullaan tai jollakin kulmallaan. Täten pelin lähtökohta on kaikilla pelaajilla sama. Silti jää yllin kyllin vaihtelemisen mahdollisuuksia.

Pasianssipokkaa voidaan pelata sitenkin, että ensiksi pannun kortin paikka ei ole ennalta määrätty. Ja sitten muita kortteja saa laittaa mihin vain, kunhan lopullinen pelialue on tasan 5×5 korttia.

Voidaan myös pelata niin, että jokaiselle pelaajalle jaetaan 25 korttia, ja pelaaja saa panna ne mieleiseensä järjestykseen pöydälle kuvioon 5×5 korttia. Jotta nopea harkintakyky muodostuisi ratkaisevaksi, on tässä syytä sopia ajasta, jonka kuluttua pelit tarkastetaan, olivatpa pelialueet täydellisiä tai ei.

Kaikille näille pelitavoille olennaista on se, että kerran pöydän kortin paikkaa ei saa enää jälkeenpäin muuttaa.

Pistekirjanpito

Peliä voidaan pelata siihen asti, kunnes joku pelaajist saavuttaa esimerkiksi pisterajan 100, 200 tai 500. Voidaan myös soveltaa sellaista pisteiden laskutapaa, missä huonoimman kokonaispistemäärän saavuttanut pelaaja saa 0 pistettä, toiseksi huonoin yhden pisteen, kolmanneksi huonoin kaksi pistettä, jne.

Pelaajien määrä: 1 tai useampi.