Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Persialainen rommi

Kategoria:

Persialainen rommi on eräänlainen neljän hengen pinochle-rommi joukkuepelinä. Tavallisessa 52 kortin pakassa käytetään neljää jokeria. Ellei jokereita ole kylliksi, voidaan toisesta samanlaisesta pakasta ottaa neljä kakkosta ja merkitä ne jokereiksi. Pääasia on toki, että kaikkien korttien kuvapuolet ovat samanlaiset.

Jakaminen

Korkeimpien korttien nostajat pelaavat yhdessä ja istuvat vastakkain. Korkeimman kortin nostaja valitsee paikkansa ja jakaa kullekin pelaajalle seitsemän korttia, yhden kerrallaan.

Säännöt

Persialainen rommi muistuttaa melkoisesti pinochle-rommia, mutta eroaa siitä tällä tavalla:

  • Jokerit saa pöydätä vain yhdessä. Ne eivät kelpaa sarjoihin eivätkä ole siis oikeastaan jokereita sanan perinteisessä merkityksessä.
  • Jokerien pistearvo on 20. Ässien pistearvo on 15 riippumatta siitä, ovatko ne ryhmissä vai sarjoissa. Ässä kelpaa sarjaan vain kuninkaan jälkeen. Ei siis voi tehdä näin: ässä, 2, 3.
  • Pisteet saa silloin kaksinkertaisena kun pöytää neljän ryhmän samalla kertaa. Neljästä sotamiehestä saa silloin yhdellä kertaa pöydättynä 80 pistettä, muutoin ainoastaan 40 pistettä.

Päättyminen

Peli päättyy sitten, kun joku pelaajista lopettaa. Jos umpipakan kortit loppuvat ennen kenenkään lopettamista, jatketaan peliä niin kauan kuin pelaajat vuorollaan voivat nostaa avopakan päällimmäisen kortin. Jos joku pelaajista ei voi sitä nostaa, peli päättyy siihen.

Kummankin joukkueen, eli puolueen, pisteet lasketaan yhteen. Voittanut puolue saa palkinnoksi 25 lisäpistettä. Erä päättyy, kun jompikumpi joukkue on ylittänyt 500 pisteen määrän. Voittanut puoli saa silloin 100 lisäpistettä, muttei silloin jos molemmat puolueet ylittävät pisterajan samassa jaossa. Piste-erotus merkitään voittaneen joukkueen hyväksi.

Erän päätyttyä vaihdetaan vastapelaajia. Jakaja ja etumies pysyvät paikallaan kun muut vaihtavat paikkaansa.

Pelisäännöt ja rangaistukset ovat muuten samat kuin tavallisessa rommissa.

Pelaajien määrä: 4.