Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Piilopasianssi

Kategoria:

Neljä kuningasta asetetaan vaakasuoraan riviin. Tällä sivulla näkyvän kuvan osoittamaan malliin asetetaan käsipakasta kortti kerrallaan kahteen 6-korttiseen riviin, itsekseen lukien yhdestä kahteentoista. Kun tällöin asettelussa kortin arvo vastaa sen järjestyslukua, sijoitetaan tämä kortti oikealle puolelle nurinpäin syntyvään apukasaan. Kun käsipakka on näin läpikäyty, sijoitetaan sopivat vapaakortit 12 kasasta ylärivin kuninkaille, joille sitten rakennetaan alenevia pääsarjoja. Siis herttarouva menee herttakuninkaalle, ja herttasotamies herttarouvan päälle, jne. — jos se on vapaana.

Kun pääsarjoja ei enää voi rakentaa, otetaan oikealla puolen sijaitsevasta apukasasta päällimmäinen kortti ja siirretään sen pakan alimmaiseksi kortiksi, mikä vastaa sen numeroarvoa. Siis esimerkiksi kuutonen menee kasan numero 6 alimmaiseksi, sotamies kasan numero 11 alimmaiseksi, jne. Tämän pakan päällimmäinen kortti siirretään puolestaan sen numeroarvoa vastaavan pakan alimmaiseksi kortiksi. Niin jatketaan, kunnes siirrot itsestään pysähtyvät siihen, että kasassa, johon kortti siirretään, kaikki kortit ovat numeroarvoltaan samoja. Näitten sarjojen aikana ei saa rakentaa pääsarjoja kuninkaille, mutta niiden päätyttyä jälleen saa rakentaa niin pitkälle kuin onnistuu.

Sen jälkeen otetaan taas apukasasta päällimmäinen kortti, ja siirretään numeroarvoaan vastaavan kasan alle, ja ”piilopeli” jatkuu kuten edellä on kerrottu.

Näin jatketaan Piilopasianssia kunnes pääsarjat ovat valmiit.

Jos apukasa loppuu sitä ennen, on pasianssi epäonnistunut.

Korttien alkusijoittelu

Pelaajien määrä: 1.