Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Pinochle-rommi

Kategoria:

Tämä rommivariantti eroaa muista rommipeleistä siinä, että korttien yhdistelmistä saa pisteitä. Tämä on lainattu pinochle-pelistä, kuten nimestä voi päätellä, mutta peli tunnetaan myös nimillä viisisataa-rommi, tai pelkkä viisisataa.

Kortit ja niiden jakaminen

Pinochle-rommi on normaalisti tarkoitettu kolmelle tai neljälle pelaajalle. Jos käy niin, että pelaajia on useampia, on käytettävä kahta korttipakkaa. Kuningas on korkein, ässä pienin kortti.

Pienimmän kortin nostaja jakaa yhden kortin kerrallaan kaikille pelaajille, kunnes jokaisella on seitsemän korttia. Loput kortit laitetaan umpipakasta. Siitä päällimmäinen kortti käännetään avopakan pohjakortiksi.

Korttien pistearvot

Tarkoituksena on päästä korteista eroon pöytäämällä ne kolmen taikka neljän samanarvoisen, tai vähintään viiden samaa maata olevan, perättäisen kortin yhdistelminä. Yhdistelmien pistearvo on pyrittävä saamaan mahdollisimman suureksi. Korttien pistearvot ovat:

  • Ässä, joka ei ole sarjassa: 15 pistettä
  • Kuvakortti: 10 pistettä
  • Muut kortit: kortin pistearvon mukaan
  • Ässä, joka on sarjassa. yksi piste

Pelin kulku

Etumies aloittaa ottamalla joko umpipakan päällimmäisen kortin, tai avopakan kortin. Viimeksi mainitussa tapauksessa on avopakasta otettu kortti heti pöydättävä yhdistelmässä.

Kaikki avopakassa halutun kortin päällä olevat kortit on otettava käteen. Avopakkaan saa lyödä pois vain yhden kortin. Avopakan korttien on oltava limittäin, eli siten, että ne ovat kaikki näkyvissä.

Pöytäykset

Yhdistelmiä saa pöydätä korttien nostamisen jälkeen. Aikaisemmin tehtyjä yhdistelmiä saa myös täydentää, ja tämä sääntö pätee myös toisten pelaajien tekemiin yhdistelmiin. Nämä täydennyskortit pöydätään kuitenkin omien pöydättyjen korttien joukkoon kuvapuoli alaspäin. On muistettava, mitä nämä täydennyskortit ovat, jotta yhdistelmiä voi jatkaa niistä edelleen. Jos kolmen kortin ryhmää täydennetään neljännellä kortilla, on koko yhdistelmä käännettävä nurin merkiksi siitä, että se on täysi.

Mikäli jokin täydennyskortti kelpaa useampaan pakkaan, on ilmoitettva mihin niistä se on tarkoitettu.

Pelin päättyminen

Pinochle-rommi päättyy, kun yksi pelaajista lopettaa lyömällä avopakkaan viimeisen korttinsa nurin päin. Se on merkki siitä, ettei kukaan saa sen jälkeen pöydätä. Jos umpipakan kortit päättyvät ennen kuin kukaan on lopettanut, saavat pelaajat vielä yhden kerran vuorollaan ottaa kortin avopakasta. Peli päättyy sen jälkeen vaikka kukaan ei olisi pöydännyt.

Pelin päätyttyä lasketaan pöydättyjen korttien pisteet yhteen. Siitä summasta vähennetään kädessä olevien korttien pistearvo. Pisteet merkitään kirjanpitoon. Ensimäisenä 500 pistettä saanut pelaaja on voittanut pelin.

Säännöt ja rangaistukset ovat samat kuin tavallisessa rommissa.

Pelaajien määrä: 3-4.