Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Pokeri-gini-rommi

Kategoria:

Peli eroaa tavallisesta gini-rommista kahdessa suhteessa: 1) pelin saa nimittäin lopettaa ”koputtamalla” milloin tahansa, vuorollaan riippumatta miinuspisteiden määrästä, ja 2) vastustajien pöytäyksiä saa täydentää. On siis syytä lopettaa silloin kun todennäköisyys voittamiseen on suurin.

Kortit ja jakaminen

Peliin tarvitaan yksi 52 kortin pakka. Korttien arvot ovat samat kuin tavallisessa gini-rommissa. Pienimmän kortin nostaja jakaa ensimmäisenä 10 korttia molemmille, jos pelaajia on kaksi. Jos pelaajia on 3–5, kortteja jaetaan kullekin seitsemälle kappaleelle. Loput kortit laitetaan umpipakaksi pöydälle ja päällimmäinen kortti käännetään avopakan pohjakortiksi. Kunkin jaon voittaja jakaa seuraavilla kerroilla.

Pelin kulku

Etumies aloittaa ottamalla avopakan päällimmäisen kortin. Ellei hän sitä halua, on jokaisella muulla pelaajalla vuorollaan oikeus ottaa se. Ellei kukaan sitä halua, ottaa etumies umpipakan päällimmäisen kortin ja panee sitten yhden kortin avopakkaan. Avopakan korteista saa näkyä vain päällimmäinen.

Kukin ottaa ja panee pois vuorollaan, kunnes joku koputtaa — tai laittaa kortin avopakkaan nurinpäin. Sen jälkeen ei enää kortteja oteta. Pelaajat pöytäävät yhdistelmänsä sekä niihin sopimattomat korttinsa. Yhdistelmiin sopimattomista korteista lasketaan miinuspisteet siten, että kuvakortit ovat 10 pistettä, muut pistearvonsa mukaan. Ässä on yksi piste. Jos lopettajalla, eli koputtajalla, on pienin miinuspistemäärä, hän voittaa ja saa pistetililleen vastustajien pistemäärän ja oman pistemääränsä erotuksen, kultakin erikseen. Jos sitä vastoin jollakulla pelaajalla on sama tai pienempi pistemäärä kuin loepttajalla, hän onkin pelin voittaja ja saa pisteet edellä mainitulla tavalla. Lisäksi jokainen pelaaja, jonka pistemäärä on pienempi kuin lopettajan, saa ylimääräiset 10 pistettä.

Jos lopettaa pelin siten, että kaikki 10 korttia sopivat yhdistelmiin, saa lopettaja ylimääräiset 25 pistettä.

Pisteet merkitään muistiin jokaisen jaon jälkeen. Pelisäännöt ja rangaistukset ovat samat kuin gini-rommissa.

Peliohjeita

Yrittäkää pitää kädessänne pienimpiä kortteja, ässiä, kakkosia ja kolmosia, vaikka ne eivät sopisikaan yhdistelmiin. Niitä on oltava vähintään kolme. Silloin voi lopettaa heti kun muut seitsemän korttia muodostavat yhdistelmiä. Vaikka vastustajista joku lopettaisikin aikaisemmin, jää tappio melko pieneksi.

Pelin alkuvaiheessa on pyrittävä lopettamaan mahdollisimman nopeasti, pelin keskivaiheilla on päästävä 5–6 pisteeseen, jotta uskaltaisi lopettaa, ja pelin loppuvaiheessa on lopetettava vasta kahdella pisteellä tai sitä vähemmällä.

Ajatelkaa myös, mikä on tilanne pistetileissä. Jos peli on tasaväkinen ja ollaan lähellä 100 pistettä, joka on erän raja, ei pidä lopettaa huonommalla pelillä kuin neljällä pisteellä — silloin ei nimittäin ole varaa menettää vastustajalle 10 ylimääräistä pistettä, jos tällä sattuisikin olemaan parempi peli.

Pelaajien määrä: 2-5.