Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Rommi

Kategoria:

Rommin pelaamiseksi tarvitaan tavallinen 52 kortin pakka. Siinä kuningas on korkein kortti, ja sitä seuraa tavalliseen tapaan rouva, sotamies, jne. Ässä on pienin. Korttien jakamisen aloittaa se pelaaja, joka on nostanut pakasta pienimmän kortin. Kortit jaetaan myötäpäivään yksi kerrallaan.

Jos pelaajia on kaksi, jaetaan 10 korttia. Jos pelaajia on kolme tai neljä, jaetaan seitsemän korttia. Jos pelaajia on viisi tai kuusi, jaetaan kuusi korttia. Jäljelle jäävät kortit laitetaan pöydälle umpipakaksi. Päällimmäinen kortti käännetään avopakan pohjakortiksi.

Pelin kulku

Tarkoitus on päästä pelikorteista eroon muodostamalla niistä korttiyhdistelmiä, jotka ovat kolme tai neljä samanarvoista korttia, ja kolme tai useampia perättäisiä kortteja samaa maata.

Etumies aloittaa ottamalla käteensä joko umpipakan tai avopakan päällimmäisen kortin ja panemalla sen jälkeen yhden mieleisensä kortin avopakkaan oikein päin. Avopakan korttien on oltava siten, että alla olevat kortit eivät näy. Peli jatkuu tähän tapaan. Sitten jos umpipakka loppuu, käännetään avopakka sen tilalle. Viimeiseksi avopakkaan lyöty kortti jää uuden avopakan pohjakortiksi.

Yhdistelmät

Pelaajan otettua vuorollaan yhden kortin avo- tai umpipakasta, on hänellä oikeus pöydätä jokin vähintään kolmen kortin yhdistelmä, tai täydentää aikaisemmin pöydättyjä yhdistelmiä niihin sopivilla korteilla.

Jos pöydässä on vaikkapa rististä koostuva sarja 7, 8 ja 9, sekä kolme sotamiestä, voi pöytäyksiä täydentää ristikuutosella, -kympillä tai puuttuvalla sotamiehellä.

Pisteiden laskeminen

Rommi päättyy sitten kun joku pelaajista, pöydättyään muut korttinsa, panee viimeisen korttinsa avopakkaan. Tapan on laittaa tuo kortti avopakkaan nurinpäin osoitukseksi siitä, että peli on päättynyt.

Muut pelaajat eivät sen jälkeen voi pöydätä korttejaan.

Miinuspisteiksi lasketaan kaikki kädessä olevat kortit siten, että kuvakortit ovat 10 pistettä, muut kortit arvonsa mukainen määrä pisteitä. (Ässä on yksi miinuspiste.)

Peli päättyy kun joku pelaajista saavuttaa 500 pisteen rajan.

Muunnelmia

Voidaan sopia, ettei tarvitse panna avopakkaan korttia lopettaessaan. Se tekee pelin nopeammaksi. Jos kädessä on enää kaksi korttia jäljellä, ei niistä nimittäin muuten voi saada kolmen yhdistelmää, vaan ainoana mahdollisuutena on entisten yhdistelmien täydentäminen.

Voidaan myös sopia, että sarjat saavat ulottua niin sanotusti ”kulman ympäri” — vaikkapa sarja kuningas, ässä ja kakkonen on mahdollinen.

Rommia voidaan pelata myös siten, että jos avopakkaan pantu kortti sopii johonkin yhdistelmään, saa se, joka sanoo ensimmäisenä ”rommi”, ottaa kortin. Pelivuoro siirtyy sen keskeytyksen jälkeen sille, joka muutoinkin olisi vuorossa.

Voidaan sopia pelin päättyvän silloin kun umpipakka on pelattu kertaalleen loppuun. Kun umpipakka on loppunut, on jokaisella pelaajalla vielä kerran oikeus nostaa avopakan päällimmäinen kortti. Kierroksen päätyttyä lasketaan pisteet.

Rangaistukset

Jos joku saa jaossa väärän määrän kortteja, eikä kukaan ole korttejaan vielä ehtinyt katosa, korjataan virhe antamalla kortteja takaisin pakkaan, tai antamalla pakasta lisää kortteja. Ellei virhettä havaita ajoissa, on suoritettava uusi jako.

Avopakasta katsotaan kortti nostetuksi vasta siinä pisteessä, kun se on pantu pelaajan muiden korttien joukkoon. Silloin sitä ei saa panna takaisin avopakkaan ennen kuin pelaajan seuraavalla vuorolla.

Umpipakasta katsotaan kortti nostetuksi heti kun pelaaja on koskettanut sitä.

Jos pelaaja ottaa kortin umpipakasta väärällä vuorolla, se on pantava takaisin pöydälle. Vuorossa oleva pelaaja saa joko ottaa sen, tai panna sen avopakkaan ja ottaa seuraavan kortin. Avopakasta väärällä vuorolla otettu kortti on vain pantava takaisin. Ellei väärällä vuorolla pelaamista havaita ennen kuin asianomainen pelaaja on jo lyöynyt kortin takaisin avopakkaan, jatkuu peli ikäänkuin pelivuoro olisi ollut hänen.

Pelaajien määrä: 2-6.