Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Sanaristikko

Kategoria:

Sanaristikko käynnistyy sillä tavalla, että ensin pakasta otetaan toistaiseksi pois kaikki 12 kuvakorttia, eli sotamiehet (jätkät), rouvat ja kuninkaat. Siten käsipakkaan jää 40 korttia. Niistä käännetään esiin ensimmäinen kortti. Se sijoitetaan mihin tahansa pöydällä. Sitten jäljellä olevat kortit käännetään esiin yksitellen. Ne sijoitetaan pöydälle niin, että uusi kortti koskettaa joko sivuilta, päistä tai jostakin kulmasta, jotakin pöydällä jo ennestään olevaa korttia. Pöydälle laitettua korttia ei saa siirtää tässä vaiheessa.

Pelaajan on yritettävä muodostaa korteista nelikulmio, jonka kaikki sivut koostuvat seitsemästä kortista. Nelikulmion korttien on oltava siten, että kaikkien pysty- ja vaakasuorien rivien korttien summa on parillinen luku. Kuvakortteja ei lasketa. Niitä käytetään tarvittaessa ”pysähdysmerkkeinä” aivan kuten sanaristikon mustia ruutuja.

Kuvakorttien välissä tai kuvakortin ja reunan välissä olevien korttien numeroiden summan tulee olla samoin parillinen luku. Kun pöytään on sijoitettu 48 korttia, on pöydässä vain yksi tyhjä paikka, ja käsipakassa on neljä korttia. Silloin pelaaja saa valita minkä tahansa noista korteista hän haluaa sijoittaa vapaaseen paikkaan.

Esimerkki lopputuloksesta. Ä = Ässä, K = Kuningas, R = Rouva, S = Sotamies.
♠️Ä♣️4♦️9♦️K♥️R♦️R♦️8
♣️3♣️8♦️7♦️2♦️S♣️7♠️7
♣️6♥️2♠️S♦️5♠️6♦️10♥️Ä
♠️4♠️5♦️4♦️3♣️Ä♣️2♦️Ä
♣️R♥️3♥️9♣️S♥️10♣️9♥️7
♣️10♠️2♥️8♥️5♠️3♥️K♥️6
♦️6♠️10♠️9♣️5♥️S♣️K♥️4