Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Seis

Kategoria:

Seis-korttipeliin tarvitaan tavallinen 52:n kortin pakka. Siinä ässä on krokein ja kakkonen pienin. Kortit jaetaan yksi kerrallaan myötäpäivään, kunnes jokaisella pelaajalla on kuusi korttia. Loput kortit pannaan sivuun.

Pelin tarkoitus

Tarkoituksena on, kuten yleensäkin lopetuspeleissä, päästä eroon korteista. Peliä pelataan useita kierroksia. Jokaisesta kortista, joka on jäljellä kierroksen jälkeen, on maksettava pelikassaan.

Panos

Panoksen voi maksaa vain yhden kerran. Kun se on käytetty loppuun, on jäätävä pois pelistä. Kaikkien on laitettava saman suuruisen panoksen. Sitä ei saa korottaa.

Jokaisesta kierrokseksen päättyessä kädessä olevasta kortista menettää 1/19 osan panoksesta, eli noin viisi prosenttia.

Voidaan kuitenkin sallia, että panoksensa menettänyt pelaaja tulee uudelleen mukaan samalla panoksella kuin on jäljellä sillä pelaajalla, joka on menettänyt toiseksi eniten.

Pelin kulku

Etumies aloittaa lyömällä yhden kortin pöytään kuvapuoli ylöspäin. Seuraavan vuorossa olevan on lyötävä samaa maata oleva suurempi kortti. Ellei hänellä ole sellaista, hän sanoo ”seis”. Seuraavana vuorossa oleva pelaaja jatkaa.

Kun pelaaja on lyönyt kortin, jota kukaan ei voi kaataa, saa hän lyödä pöytään uuden haluamansa kortin. Kun pelaaja on lyönyt viimeisen korttinsa pöytään, on hän poissa pelistä seuraavan kierroksen alkuun saakka. Muut pelaajat kaatavat vielä tikkiä niin kauan kuin se on mahdollista, ja suorittavat sitten edellä mainitun mukaisesti panoksensa.

Kun on vain kaksi pelaajaa mukana ja toinen lyö viimeisen korttinsa pöytään, sattuu usein että toisella on vielä useita kortteja tätä maata. Hän saa kaataa tikin yhden kerrallaan, mutta joutuu maksamaan kaikista jäljellä olevista korteista.

Pelikassan voittaa se, joka pysyy pelissä kauimmin mukana panoksellaan.

Peliohjeita

Kun pääsee lyömään uutta maata, on yritettävä löytää sellainen maa, jossa pääsee jälleen kiinni.

Jos kädessä on yksinänen pikkukortti ja yksinäinen iso kortti, kannattaa lyödä ensin pikkukortti.

Pelaajien määrä: 3-7.