Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Sika

Kategoria:

Sika on helppo lastenpeli, jossa osanottajien määrää ei ole rajoitettu, ja jota voi varsin hyvin pelata myös kaksistaan. Pelissä käytetään tavallista 52 kortin pakkaa. Sen ei tarvitse olla täydellinen. Ei myöskään tarvita toista pakkaa, ellei pelaajia ole erittäin paljon. Toinen korttipakka tarvitaan mukaan vasta sitten jos pelaajia on erittäin paljon.

Kortit ja niiden jakaminen

Kortteja ei Siassa jaeta, vaan ne levitetään kuvapuoli alaspäin pöydellä ympyrän muotoon. Ne on leviteltävä ympyräksi siten, että korteista voi ottaa esille minkä tahansa. Ympyrän keskelle käännetään yksi kortti kuvapuoli ylöspäin.

Pelin kulku

Tarkoituksena on päästä eroon pelikorteista mahdollisimman pian sen jälkeen kun pöydälle levitetyt kortit on käytetty loppuun.

Jakasta vasemmalla oleva pelaaja ottaa pöydältä kortteja, näyttämättä niitä muille, kunnes hänelle tulee sellainen kortti, joka on samaa maata kuin ympyrän keskellä oleva kortti. Silloin hän saa laittaa sen pöytään edellisen kortin päälle, ja sen lisäksi minkä tahansa muun kortin.

Seuraavana vuorossa oleva pelaaja jatkaa samalla tavalla, eli hän laittaa ensin kortin samaa maata kuin ympyrän keskellä, ja sitten toisen kortin päälle. Ellei hänellä ole samaa maata, on kortteja otettava ympyrästä niin kauan kunnes hän saa samaa maata. Kortteja saa toki ”valikoida” mistä tahansa ympyrän alueelta, mutta kortteja ei saa vilkaista ennen nostamista.

Sitten kun ympyrässä olevat kortit loppuvat, on jokaisella vielä kädessään pieni nippu kortteja. Sitten peli jatkuu samaan tapaan kuin aikaisemmin, mutta uusia kortteja ei voi saada. Jos kädessä ei ole samaa maata kuin mitä edellinen pelaaja on laittanut pakkaan, on hänen otettava pakassa päällimmäisenä olevia kortteja niin paljon kunnes tulee tätä maata oleva kortti näkyviin. Joskus tuosta selviää ottamalla vain pari korttia, mutta huonoimmassa tapauksessa joutuu nostamaan puoli pakkaa. Sitten vuoro menee seuraavalle pelaajalle.

Pelin ”sika”, eli häviäjä, on se, jolle jää viimeiseksi kortteja käteen.

Pelaajien määrä: 2 tai useampi.