Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Sitoumusrommi

Kategoria:

Sitoumusrommi, eli Liverpoolin rommi, eli jokerirommi, on 3–8 pelaajalle soveltuva korttipeli. Jos pelaajia on kolme tai neljä, tarvitaan kaksi pakkaa, joissa on 104 korttia ja jokeri. Mikäli pelaajia on 5–8, käytetään kolmea pakkaa, joissa on kaksi jokeria. Korteista korkein on kuningas ja ässä on pienin. Pienimmän kortin nostaja jakaa kortit, yhden kortin kerrallaan, yhteensä 10 korttia kullekin pelaajalle. Loput korteista laitetaan umpipakaksi pöydälle ja päällimmäinen korteista käännetään avopakan pohjakortiksi.

Sitoumus

Tarkoituksena on päästä eroon korteista saamalla ne sopimaan eri korttiyhdistelmiin, mutta jotta pelin voisi lopettaa, on täytettävä sitoumus, joka muuttuu vaikeammaksi jako jaolta. Sitoumukset ovat seuraavat:

  • Ensimmäinen jako: kaksi kertaa kolme samaa.
  • Toinen jako: kolme samaa, ja kolmen sarja.
  • Kolmas jako: kaksi kolmen sarjaa eri maista.
  • Neljäs jako: kolme kertaa kolme samaa.
  • Viides jako: kaksi kertaa kolme samaa, ja kolmen sarja.
  • Kuudes jako: kolme samaa, ja kaksi kolmen sarjaa.
  • Seitsemäs jako: kolme kolmen sarjaa.

Pelin kulku

Etumies aloittaa ottamalla avopakan tai umpipakan päällimmäisen kortin, ja panemalla yhden kortin pois avopakkaan. Avopakan korteista saa näkyä vain päällimmäinen. Jokainen pelaaja ottaa kortin ja panee yhden pois vuorollaan.

Jos joku pelaajista ei halua ottaa avopakan päällimmäistä korttia, on jokaisella muulla pelaajalal oikeus ottaa se. Tämän kortin ottaja ei kuitenkaan saa laittaa pois mitään muuta korttia. Lisäksi hänen on otettava myös umpipakasta yksi kortti. Siten hänellä on pelin loppuun asti kaksi korttia enemmän kuin muilla. Vuoro siirtyy sitten takaisin sille pelaajalle, jonka vuoro olisi muutenkin ollut. Jos useat pelaajat haluavat saman avopakassa olevan kortin, on etuoikeus sillä, joka on vuorojärjestyksessä lähinnä.

Pöytäykset

Oikeus pöytäämiseen on sen jälkeen, kun on ottanut kortin ja ennen kuin on pannut kortin avopakkaan. Ensimmäisen pöytäyksen on täytettävä vähintään pelin sitoumus. Sitoumuksen täyttämisen jälkeen saa vuorollaan pöydätä muita yhdistelmiä, täydentää entisiä omia yhdistelmiään, sekä myös muiden pelaajien yhdistelmiä.

Mikäli jossakin pöydätyssä yhdistelmässä on jokeri, on sitoumuksen jo täyttäneellä pelaajalla oikeus vaihtaa jokeri siihen korttiin, jota jokeri yhdistelmässä edustaa.

Yhdellä vuorolla saa pöydätä useita yhdistelmiä.

Viimeisessä jaossa ei pöydätä kortteja ennen kuin joku pelaajista kykenee pöytäämään kaikki korttinsa yhdellä kertaa, samalla vähintään sitoumuksen täyttäen.

Pelin lopettaminen

Sitoumusrommi päättyy, kun joku pelaajista laittaa viimeisen poislyöntikorttinsa avopakkaan nurinpäin. Sen jälkeen eivät muut pelaajat saa enää pöydätä.

Jos umpipakan kortit loppuvat pelin päättymättä, sekoitetaan avopakan kortit ja laitetaan uudeksi umpipakaksi pöydälle.

Lopettaja voittaa pelin. Muut laskevat kädessään olevat kortit miinuspisteiksi seuraavalla tavalla:

  • Jokerit ja ässät: 15 pistettä
  • Kuninkaat ja rouvat, sekä sotamiehet ja kympit: 10 pistettä
  • Muut kortit: pistearvonsa mukaan

Erän voittaja on se, jolla on seitsemän jaon jälkeen vähiten pisteitä. Pääkirjanpitoon viedään hänen tililleen pistemäärien erotus hänen ja erikseen jokaisen mukaan pelaajan kohdalta.

Pelisäännöt ja rangaistukset ovat samat kuin tavallisessa rommissa.

Pelivinkkejä

Yleensä kannatta pitää mielessä, mitkä kortit ovat vaarallisia ja mitkä ovat ”kuolleita”. Vaarallinen on sellainen kortti, jota joku vastustajista voi käyttää. Sellaista korttia ei kannata laittaa avopakkaan ennen kuin on pakko. Kortti on ”kuollut” kun se on pöydätty, ja silloin, kun sitä on mahdoton pöydätä. Jos esimerkiksi on pöydätty hertasta kuningas ja sotamies, sekä risti- ja patarouva, on herttarouva kuollut — sitä ei siis voi käyttää kolmeen samaan eikä sarjaan. Lukituksi pöytäyksessä sanotaan sellaista, jota ei voi jatkaa. Esimerkiksi pataseiska, -kasi ja -ysi, kun patakymppi ja -kuutonen on aikaisemmin pöydätty tai pantu avopakkaan.

Yleensä ei avopakkaan laitettua korttia kannata ottaa, ellei sitä saa heti käytetyksi pöytäykseen.

Parhaaseen tulokseen pelissä päästään silloin, kun kyetään muistamaan avopakkaan lyödyt kortit, sekä päättelemään vastustajien kortit heidän poisheittämiensä korttien perusteella. (Joka on hankalampaa mitä useampi pelaaja on mukana.)

Pelaajien määrä: 3-8.