Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Sokkosilla

Kategoria:

Viisi korttia asetetaan kasaan nurinpäin, tämän viereen toinen, jossa on neljä korttia. Sitten kolme, kaksi ja vihdoin yksi kortti. Sen jälkeen asetetaan kunkin kasan päälle yksi kortti oikeinpäin ja äärimmäiseksi oikealle yksi kortti yksinään. Nyt katsotaan, sopiiko joku korteista toisen päälle vaihtovärein ja alenevin sarjoin (esim. herttakuutonen pataseitsemän päälle), jolloin se siirretään sille. Vapautunut sokkokortti käännetään oikeinpäin ja apusarjojen rakentamista jatketaan kunnes se pysähtyy. Tämän jälkeen otetaan korttipakasta kolme korttia kerrallaan (nurinpäin) ja katsotaan, sopiiko päällimmäinen (kun se on käännetty oikeinpäin) johonkin apusarjaan, jolloin se asetetaan sille.

Nyt saadaan sijoittaa toinen ja sen jälkeen kolmaskin näistä korteista, jos ne sopivat.

Apusarja saadaan siirtää toisen apusarjan päälle, jos sen alin kortti sopii toisen apusarjan vapaan kortin päälle. Oikeinpäin olevat kortit sijoitetaan toistensa päälle siten, että allaolevien silmät näkyvät. Kun ässä tulee esille, asetetaanse korttirivin yläpuolelle, ja sille rakennetaan nousevaa pääsarjaa — siis ruutuässälle ruutukakkonen, kolmonen, nelonen, jne.

Sijoittumattomat kortit käännetään sekoittamatta pöytäpakkaan ja pasianssia jatketaan samaan tapaan.

Jos käsipakasta nosto loppuu yhteen korttiin, aloitetaan uusi nostamalla ensin kaksi korttia, ja päinvastoin.

Pelin aikana voi joku rivi tulla vapaaksi. Sellaiselle paikalle saa sijoittaa ainoastaan kuninkaan tai kuninkaalla alkavan apusarjan.

Käsipakan saa selata läpi kolme kertaa. Elleivät pääsarjat silloin ole valmiita, ei pasianssi ole onnistunut.

Pelaajien määrä: 1.