Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Sympatiapasianssi

Kategoria:

Huomioitavaa: Sympatiapasianssi edellyttää kaksi pelaajaa, ja kummallakin on oltava oma korttipakka. Kumpikin pelaaja ottaa korttipakkansa asettaen siitä pöydälle 12 neljän kortin kasaa kahteen vaakasuoraan riviin niin, että kummassakin rivissä on kuusi kasaa. Näitten jatkoksi asetetaan vielä kaksi kahden kortin kasaa oikealle. Rivissä on siis seitsemän kasaa, ja kaikki kortit ovat nurinpäin.

Pelaajat sopivat joko arpomalla tai muuten, kuka kääntää päällimmäiset korttinsa oikeinpäin. Sanokaamme, että tämä on tullut pelaajan A tehtäväksi. B kääntää sitten omista korttikasoistaan päällimmäisen kortin kerrallaan samaa järjestystä seuraten kuin rivejä asettaessa, ja katsoo joka kerralla, onko A:llä esillä vastaavaa korttia samassa maassa, jolloin molemmat kortit poistetaan ”kuolleina”.

B kääntää kortteja samasta kasasta niin kauan, kunnes A:lla ei ole enää parikorttia, siirtyen sitten seuraavaan kasaan.

Kun B on näin käsitellyt viimeisetkin rivinsä, tulee A:n vuoro. Hän kääntää nyt päällimmäisen kortin ensimmäisestä kasasta, josta B on poistanut kortin, ja menettelee samoin kuin B edellä. Hänellä on siis sen verran kasoja käsiteltävänä, mistä oikeinpäin olleet kortit on poistettu. Suoritettuaan mahdolliset poistot siirtyy vuoro jälleen B:lle, ja näin jatketaan, kunnes kaksoiskortteja ei enää ole.

Kuka nyt on vuorossa, saa kasojen numerojärjestystä noudattaen kääntää korttia. Alla ollut kortti tulee siis päällimmäiseksi oikeinpäin, ja päällä ollut menee alle nurinpäin, ja katsotaan, voiko nyt poistaa kaksosia. Näin jatketaan vuorotellen, ja peli on onnistunut, jos kaikki kortit on saatu poistetuiksi.

Pasianssia ei voita A tai B, vaan he yhdessä joko voittavat tai häviävät.

Sympatiapasianssi ei kuulu niihin, jotka helposti onnistuvat, mutta päänvaivaa se ei myöskään tarjoa ollenkaan. Eräs muunnelma on se, että kumpikin pelaaja asettaa korttinsa kolmeentoista neljän kortin kasaan, jolloin ei ole oikeutta kääntää myöhemmässä vaiheessa kahden kortin kasoja. Näin pelaten pasianssi onnistuu vielä harvemmin.

Pelaajien määrä: 2.