Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Trente-et-quarante

Kategoria:

Tämä on puhdas uhkapeli, jolle on tyypillistä se, että samalla kertaa voi asettaa panoksensa kahdelle eri mahdollisuudelle ja myös voittaa molemmilla. Pankilla on pieni etu puolellaan.

Pelipöytä jaetaan neljään kenttään, jotka ovat noire, rouge, couleur ja inverse. Pelaajat asettavat panoksensa näille kentille ottaen kuitenkin huomioon, että noire ja rouge ovat vastakkaisia mahdollisuuksia, samoin ovat couleur ja inverse keskenään. Panosta ei siis kannata asettaa itseään vastaan.

Pelissä käytetään tavallista 52 kortin pakkaa. Sen sekoittaa pankkiiriksi valittu henkilö, ja nostaa yksi pelaajista. Sen jälkeen pankkiiri alkaa asettamaan pakasta kortteja vaakasuoraan riviin, laskien korttien pistearvot yhteen, kunnes korttien summa on yli 30. Kuvakortit ovat 10 pistettä, ja muut pistearvonsa mukaisia. Ässä on yhden pisteen arvoinen.

Kun rivi on täynnä, asettaa pankkiiri kortteja vaakasuoran korttirivinsä alapuolelle toiseen riviin, kunnes senkin pistearvojen summa on yli 30.

Ensimmäinen rivi edustaa noirea, jälkimmäinen rougea. Se voittaa, jonka pistearvo on lähimpänä kolmeakymmentä pistettä. Jos molemmilla riveillä on sama pistearvo, saavat pelaajat panoksensa takaisin, muttei kuitenkaan silloin jos molemmilla on 31 pistettä. Silloin pankki saa kaikki panokset. Tämä on se pankin ainoa etu pelissä.

Couleuren ja inversen voiton ratkaisee se, onko ensimmäinen käännetty kortti musta (couleur on risti tai pata), vaiko punainen (inverse on ruutu tai hertta).

Voittajat saavat panoksensa kaksinkertaisina takaisin, häviäjät menettävät panoksensa.

Suurilla pelikasinoilla pelataan yleensä siten, että pelaajat menettävät vain puolet panoksestaan kun peli on 31–31. Tällöin panokset siirretään ”vankilaan”, ja ne pelaajat, jotka ovat asettaneet panoksensa seuraavassa pelissä voittavalle rougelle tai noirelle, saavat omansa takaisin, toiset menettävät. Mutta jos toisen kerran tulee 31–31, voittaa pankki kaikki.

Pelaajien määrä: 3+.