Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Vanhanaikainen japanilainen visti

Kategoria:

Japanilaisesta vististä on tiettävästi ainakin kaksi eri varianttia. Tällä sivulla esitellään niistä vanhanaikaisempi. Pelissä on kaksi pelaajaa. Pelaajat istuvat vastakkain. Heidän välillään täytyy olla kohtalaisen runsaasti tilaa. Pelissä käytetään yhtä tavallista korttipakkaa. Korttien arvojärjestys on tavallinen. Ässä on korteista korkein. Ensimmäisen erän jakajana on se pelaaja, joka nostaa pakasta korkeimman kortin.

Jakaja jakaa vastustajan eteen yhteen riviin viisi korttia rinnakkain, kuvapuoli alaspäin. Sitten hän jakaa samanlaisen korttirivin eteensä, ja jälleen toisen rivin vastustajan eteen, sitten vielä toisen rivin omaan eteensä. Pöydällä on siis 20 korttia nurin päin. Sen jälkeen jakaja jakaa samalla tavalla noiden korttien päälle 20 korttia, mutta tällä kertaa kuvapuoli ylöspäin. Loput 12 korttia jaetaan käsikorteiksi, kolme korttia kerrallaan.

Valtin määrääminen ja pelin kulku

Etumies saa määrätä valtin — ennen kuin hän on katsonut käsikorttejaan. Pöydässä näkyvät kortit auttavat ratkaisemaan valtin valinnan.

Etumies aloittaa jollakin kymmenestä näkyvästä pöytäkortista. Myös jakajan on käytettävä ensimmäiseen tikkiin pöytäkortteja. Sen jälkeen saa käyttää joko pöytäkortteja, tai käsikortteja.

Maata on tunnustettava. Yleensä on pyrittävä saamaan tikki itselle, mutta tikin voi antaa myös vastustajalle, mikäli se vaikuttaa edulliselta. Ellei maata ole, voi lyödä valttia, mutta siihen ei ole pakkoa.

Kun pöydästä on pelattu jokin kortti, käännetään sen alla oleva kortti näkyviin.

Tikin saaja aloittaa seuravan tikin.

Kaikki kortit pelataan loppuun.

Pisteiden laskeminen

Koska pakassa on 52 korttia, tulee siis yhteensä 26 tikkiä, eli keskimäärin 13 tikkiä kummallekin pelaajalle. Pelaaja saa yhden pisteen jokaisesta tikistä yli 13 tikin. Vastustaja ei saa mitään.

Tavallisesti pelataan kolmeentoista pisteeseen asti, tai johonkin ennalta sovittuun pistemäärään saakka.

Jakovuorot vaihtuvat.

Muunnelmia

Valtti voidaan määrätä nostamalla kortti toisesta pakasta, jota ei käytetä pelissä.

Voidaan sopia, että on aina otettava kiinni, jos voi, joten on myös pakko lyödä valttia.

Peliohjeita

Valtin määrääjä on tavallisesti vastapuolta edullisemmassa asemassa. Hän on hyökkäävä pelaaja ja vastustaja puolustautuu. Jos valttimaa on vahva, on yritettävä mahdollisimman pian pelata valtit pois vastustajan käsistä. Jos valtti on heikko, on yritettävä vahvistaa jokin muu pitkä maa, jotta valtin loputtua voisi sillä saada tikkejä.

Yleensä ei pidä pelata useaa maata, vaan yhtä maata kerrallaan. On myös pyrittävä saamaan piilossa olevat kortit näkyviin mahdollisimman nopeasti. Toisaalta on pyrittävä säästämään kädessä olevia kortteja, sillä vastustaja ei tiedä mitä ne ovat.

Pelaajien määrä: 2.