Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Ventti

Kategoria:

Ventti tunnetaan myös nimillä vingt-et-un, kaksikymmentäyksi ja 21. Tämä korttipeli on meilläkin yleinen baccaratin tapainen peli, jossa pyritään mahdollisimman lähelle lukua 21, mutta sen yli ei saa mennä. Pelin säännöistä on lukuisia muunnelma, joten pelaajien kesken on syytä sopia etukäteen minkä sääntöjen mukaan pelataan.

Venttien arvot

Suomessa on tavallista, että korttien arvot ovat pelissä pistearvonsa mukaiset. Siten sotamies on 11 pistettä, rouva 12 ja kuningas 13. Ässä on joko 14 tai 1 piste riippuen siitä miten sovitaan.

Voidaan myös pelata niin, että ässän arvo on joko 11 tai 1 piste — tällöin kyseessä on norjalainen ventti. Siinä tapauksessa tyypillisesti sovitaan myös, että kaikkien kuvakorttien arvo on 10.

Jakaminen

Ensimmäinen pankiiri valitaan korttia nostamalla, tai jollakin muulla tavalla. Sen jälkeen pankinpitovuoro vaihtuu järjestyksessä pelaajalta toiselle. Ennen vanhaan pankkiiria on kutsuttu myös emännäksi.

Pankkiiri sekoittaa pakan. Sitten se nostetaan ja päällimmäinen kortti käännetään kaikien näkyviin pakan alimmaiseksi kortiksi. Sen jälkeen pankkiiri jakaa kullekin pelaajalle, myös itselleen, yhden kortin. Tätä korttia kutsutaan pojaksi.

Suomessa on usein tapana menetellä päinvastoin kuin edellä: eli on tapana kääntää pakan alimmainen kortti pakan päälle ja jakaa kortit pakan alta. Lisäksi Suomessa on tapana, että pankkiiri pelaa yhtä pelaajaa vastaan kerrallaan, ja pelaaja saa myös luopua pojastaan ja olla ottamatta peliin osaa sillä kierroksella, mutta voidaan myös pelata siten, että pankkiiri pelaa yhtäaikaa ja samoilla korteilla kaikkia pelaajia vastaan.

Joka tapauksessa poika-kortin perusteella pelaaja asettaa panoksensa peliin. Useimmiten on syytä sopia, mikä on suurin sallittu panos.

Voidaan sopia siitä, että pankkiirilla on oikeus pelaajien asetettua panoksensa ja itse oman poikansa katsottuaan vaatia, että panokset kaksinkertaistetaan.

Suomessa on tapana, että pankkiiri antaa sen jälkeen ensimmäisenä vuorossa olevalle pelaajalle niin monta korttia kuin tämä haluaa — yhden kerrallaan. Jos pelaajan korttien summa nousee yli 21:n, on hän hävinnyt ilman muuta ja menettää panoksensa. Jos pelaajan korttien summa on 21, on hänellä ventti ja hän saa ilman muuta panoksensa pelikassasta kaksinkertaisena. Mikäli hänen korttiensa summa on 20 tai pienempi, hän sanoo ”riittää” ja pankkiiri saa sen jälkeen ottaa yksitellen haluamansa määrän kortteja. Jos pankkiirin peli menee yli 21, on se mennyt metsään ja pelaaja saa panoksensa kaksinkertaisena. Jos pankkiirin peli on 21, hänellä on ventti, ja pelaaja menettää panoksensa. (Voidaan myös pelata niin, että pankkiirin saamana 21 on ”metsäventti” ja pelaaja siis voittaa.) Jos pankkiirin peli on 20, pelaaja menettää panoksensa ilman muuta, sillä pistemäärien ollessa samansuuruisia on pankkiirin peli aina parempi. Jos pankkiirin peli on pienempi, ja hän on tilanteeseensa tyytyväinen, näyttää pelaaja korttinsa. Jos pelaajan pistemäärä on suurempi, hän saa panoksensa kaksinkertaisena. Muussa tapauksessa hän menettää panoksensa.

Tämän jälkeen on seuraavan pelaajan vuoro kokeilla onneaan samalla tavalla. Tällöin ei pankkiirilla ole aluksi poikaa, vaan hän ottaa pakasta kortteja yksitellen, kunnes hän arvelee korttiensa riittävän.

Kun kaikki ovat pelanneet kerran, jakaa pankkiiri uudet pojat, ja peli jatkuu samaan tapaan siihen saakka, kunnes pakka loppuu. Silloin pankkiiri saa pelikassan ja ”pankkiirius” siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Usein sovitaan siten, että pankkiirin hävitessä koko pelikassansa alussa, hän saa asettaa kahdesti uuden pelikassan, mutta jos hän kolmannen kerran menettää koko kassan, vuoro siirtyy heti seuraavalle. Pankkiiri ei myöskään saa keskeyttää peliä ennen kuin pakka on pelattu loppuun.

Pankkiirin peli kaikkia vastaan yhtäaikaisesti poikkeaa edellä selitetystä siinä suhteessa, että hän jakaa jokaiselle, myös itselleen, panosten asettamisen jälkeen toisen kortin kuvapuoli ylöspäin. Jos pankkiirilla on silloin 21, eli puhdas ventti (kahden kortin ventti), menettävät kaikki panoksensa kaksinkertaisena. Mikäli panokset on aikaisemmin kaksinkertaistettu, menettävät he panoksensa nelinkertaisina. Jos jollakin pelaajalla on 21, mutta pankilla ei, saa pelaaja pankilta sekä oman panoksensa että sen summan kaksinkertaisena — siis kolminkertaisen panoksen.

Se, jolla on puhdas ventti, joutuu olemaan pankkiiri seuraavalla kierroksella.

Jos sekä pankkiirilla että jollakin pelaajalla on puhdas ventti, voittaa pankkiiri, muttei menetä pankinpito-oikeuttaan. Tällöin pelaajat menettävät panoksensa vain yksinkertaisena.

Jos pankkiirilla ei ole puhdasta venttiä, jatkuu peli sen jälkeen kun puhtaan ventin saajalle on maksettu hänen voittonsa. Pankkiiri antaa kullekin pelaajalle yksi kerrallaan niin monta korttia kuin he haluavat, kunnes pelaaja sanoo ”riittää”, tai ”meni metsään”. Jälkimmäinen tarkoittaa, että pelaajalle tuli yli 21 pistettä.

Kun kaikki pelaajat ovat saaneet haluamansa määrän kortteja lisää — ja nämä kaikki on oikeinpäin — pankkiiri ottaa myös itselleen lisää kortteja kunnes on tilanteeseensa tyytyväinen.

Jos pankkiirin peli on yli 21, saavat kaikki pelaajat panoksensa kaksinkertaisena. Mikäli peli on alle 21, saavat pelaajat, joilla on parempi peli, panoksensa kaksinkertaisena ja muut menettävät panoksensa.

Ventin muunnelmia

Ventin eri muunnelmista mainitsemisen arvoisia ovat nämä kolme:

  1. Pelaaja, joka on saanut kaksi samanarvoista korttia, voi halutessaan pelata molemmilla, jolloin hänellä on kaksi ”poikaa”. Hänen on asetettava jälkimmäiselle yhtä suuri panos kuin ensimmäiselle. Hän pelaa ensin ensimmäisellä, sitten toisella pojalla, ja saa kumpaankin yhden kortin nurinpäin ja tarpeellisen määrän lisäkortteja oikeinpäin. Hänellä on tässä kolme mahdollisuutta: voi voittaa molemmilla, hävitä toisella ja voittaa toisella, taikka hävitä molemmilla. Pankkiiri itse saa pelata vain yhdellä pojalla.
  2. Se pelaaja, joka saa viidellä kortilla ventin, saa panoksensa nelinkertaisena. Jos peli on viidellä kortilla alle 21, saa pelaaja panoksensa kolminkertaisena, ja jos se on kuudella kortilla alle 21, hän saa panoksensa nelinkertaisena.
  3. Pelaaja, joka saa 21 kolmella seitsikolla käyttämättä oikeuttaan pelaamiseen useammalla pojalla, saa panoksensa nelinkertaisena.

Peliohjeita

Ventissä pankkiirin asema on edullisempi kuin muiden pelaajien. Hänellä on ensinnäkin oikeus kaksinkertaistaa panokset nähdessään itselleen edullisen tilanteen, ja hänen ”poikansa” on ässä tai 10 pistettä. Pankkiirin tarvitsee tällöin vain kuvakortin tai kympin saadakseen puhtaan ventin.

Pankkiirin etuna on myös, että voittaakseen pelien on oltava samanarvoisia. Hänen ei tarvitse olla huolissaan niistä pelaajista, joiden peli menee metsään.

Kuitenkin pankkiirin riski on melko suuri, koska hän pelaa muita vastaan yhtäaikaisesti, ja huonon tuurin sattuessa, voi hävitä paljon. Pankkiiri ei myöskään voi vaikuttaa panoksiin muulla tavalla kuin kaksinkertaistamalla. Pelaajat luonnollisesti asettavat suuren panoksen hyvällä pojalla, ja pienen huonolla.

Ventissä ehkä vaikeinta on päättää, milloin on tyydyttävä jaettuihin kortteihin, ja milloin niitä on otettava lisää. Kokeneet pelaajat ovat yleensä tyytyväisiä saadessaan 17 pistettä tai enemmän. Tässä pankkiirin apuna ovat kuitenkin ne kortit, jotka pelaajat ovat saaneet oikeinpäin, ja jotka heidän on pidettävä oikeinpäin edessään.

Tiesitkö?

Tämä peli on periaatteessa sama kuin Black Jack. ”Bläkäriä” pelataan erityisesti nettikasinoilla. Ennen Internetiä tätä korttipeliä pelattiin ahkerasti 1. maailmansodan aikaan länsivaltojen juoksuhaudoissa — englantilaisten juoksuhaudoissa siitä käytettiin nimeä Pontoon, eli Ponttooni. Tuo nimi on luultavasti muunnelma englannin kielen vedonlyöntiä tarkoittavasta sanasta ”punting”.

Pelaajien määrä: 2 tai useampi.