Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Viimeinen mies laivassa

Kategoria:

Viimeinen mies laivassa -korttipeliin tarvitaan yksi tavallinen 52 kortin pakka. Korkein kortti on ässä. Sitten tulee kuningas, rouva, sotamies, 10, jne. tavallisessa järjestyksessä.

Jakaminen

Se, joka nostaa korkeimman pelikortin, jakaa ensin. Kortit jaetaan yksitellen. Jos pelaajia on kuusi henkilöä, jaetaan jokaiselle neljä korttia. Jos pelaajia on viisi, jaetaan jokaiselle viisi korttia, ja neljän pelaajan kesken jaetaan jokaiselle kuusi korttia. Kolmen pelaajan pelissä kukin saa seitsemän korttia. Loput kortit laitetaan pöydälle kuvapuoli alaspäin. Pakan päällimmäinen kortti käännetään. Se ilmoittaa mikä on valttikortti.

Pelin kulku

Etumies aloittaa lyömällä yhden kortin. Sen jälkeen jokainen laittaa vuorollaan tikkiin yhden kortin. Vuoro kulkee myötäpäivään. On lyötävä samaa maata, jos voi. Jos ei voi, niin voi lyödä joko valtin tai jonkin muun kortin. Kun kaikki ovat lyöneet yhden kortin, saa tikin se, jolla on suurin kortti ensiksi lyödystä maasta, tai suurin valttikortti.

Tikin saaja aloittaa seuravan tikin lyömällä yhden kortin pöytään. Sitä ennen hän saa kuitenkin ottaa pakasta yhden korti — muut eivät saa ottaa.

Jos joltakulta loppuvat kortit, hän putoaa pelistä pois. Toiset jatkavat. Se, joka jää viimeiseksi, on ”viimeinen mies laivassa” ja pelin voittaja.

Esimerkki

Anne, Mikko ja Eeva pelaavat. Heillä on vanha korttipakka, jossa ovat kaikki kortit tallella. Anne jakaa, yksi kortti kerrallaan, kunnes jokaisella on seitsemän korttia. Hän panee loput kortit pöydälle ja kääntää päällimmäisen. Se kortti on herttaviitonen. Hertta on siis valttia.

Mikko sai kortit ensimmäisenä, joten hän on etumies ja aloittaa. Hänellä on kädessään hertasta kuningas, kymppi ja seitsikko. Hn lyö kympin. Eeva lyö siihen herttarouvan varmana, että hän saa sillä tikin. Mutta Annella onkin herttaässä. Hän lyö sen ja panee tikin eteensä nurinpäin. Hän ottaa pakasta yhden kortin ja lyö sitten pöytään pataässän. Mikolla ei ole pataa. Sen vuoksi hän lyö herttaseitsikon, joka on valttia. Eevallakaan ei ole pataa, joten hän saa lyödä valttia, mutta hänellä on hertasta vain kakkonen. Se on pienempi kuin seitsikko, ja sen vuoksi hän ei lyö sitä, vaan huonoimman korttinsa, ristikolmosen. Mikko saa siten tikin ja saa ottaa pakasta yhden kortin.

Näin jatketaan, kunnes on vain yksi pelaaja jäljellä.

Pelaajien määrä: 3-6.