Korttipeli.org

Luettelo korttipeleistä, ja niiden peliohjeet.

Yksi kasa

Kategoria:

Tässä yhden pakan pasianssissa on tarkoituksena saada kaikki kortit yhteen kasaan. Korttipeli.org voi heti alkuun sanoa, että jos pelaaja siinä onnistuu näitä ohjeita seuraten, hänellä on ollut mukana erinomainen onni, joka tulee ehkä yhden tuhannesta osaksi. Pelaajan ei silti kannata pelästyä, sillä tämä pasianssi on siitä hauska, että sitä asettelee mielellään kaikesta huolimatta.

Onnistuneempi nimi tälle pasianssille olisi ehkä Hiiren häntä, sillä sellainen siitä tavallisesti muodostuu. Siinä ei ole myöskään mitään alkuasettelua, vaan peli alkaa heti, kun toisen kortin on asettanut pöydälle.

Pelin kulku on seuraava. Sekoitetusta korttipakasta asetetaan kortteja vasemmalta oikealle, ja niitä siirretään vasemmalla olevien korttien päälle, jos tämä viereinen kortti on samaa maata tai samanarvoinen. Samoin saadaan siirto tehdä kahden kortin (tai kasan) yli, mikäli kolmas vasemmalla on samaa maata tai samanarvoinen. Mutta valaiskaamme pasianssia seuraavalla esimerkillä:

Asetan ensimmäisen kortin pöydälle. Se on ruutuässä. Seuraava kortti on ruutukakkonen. Panen sen ässän päälle. Kolmas kortti on herttayhdeksikkö, ja tämä jää siis ruutukasan viereen. Neljäntenä tulee ristikahdeksikko, jääden hertan viereen. Viides kortti on ristirouva, joutuen ristikahdeksikon päälle. Nyt minulla on kolme kasaa. Kuudes on ruuturouva. Nyt minulla on kaksi mahdollisuutta: voin sijoittaa sen joko ristirouvan päälle, tai hypäten kahden kasan yli voin sijoittaa sen ruutukakkoselle. Pidän edullisempana ruutukakkosta, jolloin minulla on kolme maata tarjolla seuraavia kortteja varten. Nyt tulee esille ristiässä, joka joutuu ristirouvan päälle. Seuraava on ristikuutonen, joutuen ässän päälle. Edelleen tulee pataässä, joka jää neljänneksi kortiksi riviin, sitten patakolmonen ässän päälle, patakahdeksikko kolmosen päälle, patakakkonen kahdeksikon päälle, jonka jälkeen siirrän kolmannen kasan, jonka päällyskorttina on ristikuutonen, sen päälle. Nyt minulla on taas kolme kasaa. Ja näin minä jatkan. On hyvin tavallista, että kortteja (kasoja) on lopulta rivissä parikymmentä, kiemurrellen tilan puutteessa kuin hiirenhäntä pöydällä, ja sitten tulee kortti, joka panee vyöryn liikkeelle, ja minä pääsen siirtämään kasoja vasemmalle suoraan ja kahden yli hypäten, miten parhaaksi katson. Lopputulos on 2‐5 paksua kasaa, tai joku paksu kasa, ja siitä lähtevä hiirenhäntä. Kahden kolmen kasan tulosta on pidettävä hyvänä saavutuksena. Mutta ehkä juuri Teidän onnistuu — ainakin kerran, saavuttaa yhden kasan voittotulos!

Pelaajien määrä: 1.